Medicinski napredak
11

Naučnici tvrde da bebe rođene u 22. sedmici imaju šansu za preživljavanje

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Da je medicina napredovala pokazuje podatak da je sada moguće spasiti živote prerano rođenim bebama, odnosno bebama koje su rođene u 22. sedmici, rezultati su nove studije.

Prerano rođene smatraju se one bebe koje su rođene prije 37. sedmice trudnoće. Britansko udruženje za perinatalnu medicinu ranije je savjetovalo ljekare da primjenjuju životno liječenje samo bebama koje su rođene u 23. sedmici ili kasnije.

Međutim, medicinski napredak, uključujući upotrebu steroida i bolje opremljene specijalne jedinice znači da sada postoje slučajevi u kojima bebe rođene u 22. sedmici žive, iako su šanse za preživljavanje male.

Najnovija studija Britanskog udruženja za perinatalnu medicinu (BAPM) pokazuje da trećina beba rođenih u 22. sedmici preživljava, iako otprilike sedam od 10 beba rođenih u ovoj fazi kasnije umire, uprkos liječenju.

Od 486 fetusa u 22. sedmici 2016. godine, 300 ih je preminulo.

"Odgovorni smo da bebi pružimo najbolju moguću njegu, kao i savjete i uputstva zabrinutim roditeljima", rekla je dr. Helen Mactier, predsjednica BAPM-a.

Dominic Wilkinson, profesor medicinske etike na Univerzitetu u Oxfordu, rekao je za BBC da pružanje medicinskog tretmana prerano rođenim bebama nije uvijek prava stvar.

"Postoje vrlo visoki rizici koji znače da nije uvijek ispravno učiniti intenzivno medicinsko liječenje. Ne možemo reći šta će biti moguće u budućnosti, ali idemo protiv granica fiziologije", kazao je Wilkinson.

Podsjećamo, BAPM je ranije isticao da bebe rođene prije 22. sedmice nemaju šanse za preživljavanje zbog nerazvijenih pluća.