Obratite pažnju
8

Najveća greška koju roditelji čine prije uspavljivanja djece: Zbog nje se mališani ne mogu smiriti

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ljekarka Jen Hamilton otkrila je koja je najveća greška roditelja koju čine prije uspavljivanja djece.

U žurbi da uspavate mališane, lako možete učiniti suprotno i pretjerano ih stimulirati, što je zapravo najveća moguća greška.

"Kako biste pomogli djetetu da zaspi, hranite ga, ljuljate, tapšete, dajete igračku... Kako bebe rastu i razvijaju se, ove stvari mogu prestati biti efektne jer postaju sve više stimulativne", navela je.

Mnogi roditelji navečer dugo pričaju s djecom, čitaju im priče za laku noć, maze ih i još mnogo toga. Iako imaju najbolju namjeru, oni zapravo otežavaju djeci spavanje.

Tvrdi da je rješenje ovog problem poprilično jednostavno - roditelji trebaju znati odrediti zdravu granicu i prestati konstantno udovoljavati djeci.

Odredite kada tačno vaš mališan treba ići na spavanje i strogo se pridržavajte toga - recite mu da to mora uraditi. Ukoliko se počne pridržavati pravila, uskoro će mu biti lako da navečer zaspi.

Naravno, ovo ne znači da se trebate prestati navečer igrati s djecom, ali vodite računa o tome da to ne budu igre koje uključuju mnogo aktivnosti da bi se nakon toga mogli brže smiriti.