Nekonvencionalni primjeri
374

Najneobičnija imena djece poznatih ličnosti: Cosmo, Gravitacija i Milijarda

N. O.
Kim Kardashian i Jamie Oliver sa svojom djecom (Foto: Twitter)
Kim Kardashian i Jamie Oliver sa svojom djecom (Foto: Twitter)
Slavne ličnosti, kako globalno poznati, tako i oni iz našeg bližeg okruženja i regije imaju običaj svojoj djeci davati poprilično neobična imena. Počev od posljednjeg primjera glumice Scarlett Johansson koja je sinu dala ime Cosmo, primjera je bezbroj.

Scarlett Johansson nedavno se porodila, a zajedno sa suprugom Colinom Jostom javnosti je obznanila ime svog prvog djeteta objavom na Instagramu.

"U redu, dobili smo dijete", napisao je Jost te kazao: "Zove se Cosmo i jako ga volimo." Iako ime ima lijepo značenje, dolazi od grčke riječi za sklad i ljepotu, istovremeno znači ime jednog od najpoznatijih časopisa današnjice, kao i ime koktela.

Ed Sheeran i njegova supruga Cherry Seaborn, svojoj novorođenoj kćeri dali su ime Lyra Antarktika, a Gwyneth Paltrow and Chris Martin završili su na naslovnicama časopisa nazvavši kćer Apple (eng. Jabuka).

Jedno od možda najkontroverznijih imena za bebe bio je odabir Elona Muska koji je kćerku nazvao X Æ A-Xii, a Musk je voditelju podcasta Joeu Roganu objasnio da se izgovara kao "X-Ash".

Neka imena zvuče potpuno bizarno kao što je wacky-Kal-El (ludi-Kal El) koje nosi sin Nicolasa Cagea i Pilot Inspektor glumca Jasona Leea, dok su neka samo nekonvencionalna.

Pionir čudnih dječijih imena bio je Frank Zappa koji je svoju djecu nazvao Moon Unit (eng. Mjesečeva Jedinica), Dweezil i Diva Thin Muffin (eng. Diva Tanki Mafin).

Djeca čuvenog kuhara Jamieja Olivera i njegove supruge Juliette Norton zovu se Poppy Honey Rosie (eng. Mak Med Ruža), Daisy Boo Pamela (eng. Tratinčica Boo Pamela), Buddy Bear (eng. Drug Medvjed), Petal Blossom Rainbow (eng. Latica Cvijet Duga) i River Rocket Blue Dallas (eng. Rijeka Raketa Plavi Dallas).

Kanye West i Kim Kardashian su nakon prve kćerke North (eng. Sjever) dobili još troje dece, i nazvali ih Chicago, Saint (eng. Svetac) i Psalm.

Reper Rick Ross nazvao je svog sina Billion (eng. Milijarda), a Beyonce i Jay-Z svoju kćerku Blue Ivy (eng. Plavi Bršljan).

Djeca pjevačice Toni Braxton zovu se Denim (eng. Teksas) i Diezel, a još jedno neobično ime nosi kćerka modela Lucky Blue Smitha koja se zove Gravity (eng. Gravitacija).

Ovakva imena nisu rijetkost ni na području Balkana, a primjer su hrvatski pjevač Boris Novković i njegova partnerica Iris Wolf koji su kćer nazvali Si, kao i pjevačica Maja Šuput koja je sina nazvala Bloom (eng. Cvat).