{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najmanja beba u Aziji, koja je pri rođenju imala 400 grama, izborila se za život

13.1.2018. u 22:10
199
25
Najmanja beba u Aziji, koja je pri rođenju imala 400 grama, izborila se za život
199
Najmanja beba u Aziji, koja je pri rođenju imala 400 grama, izborila se za život
Beba Manushi, koja je pri rođenju težila samo 400 grama i bila duga 21 cm, nakon šest mjeseci je puštena kući.
Manushi je najmanje novorođenče u Aziji i jedna od najmanjih beba na svijetu. Na svijet je došla 15. juna, carskim rezom, nakon što je njenoj majci u 28. sedmici trudnoće naglo skočio pritisak.

Djevojčica je rođena s nedovoljno razvijenim plućima i nije odmah mogla samostalno disati. Njena koža bila je pretanka, organi nerazvijeni, a njena minijaturna stopala bila su manja nego prst njenog oca. Šanse da preživi bile su minimalne, no Manushi je ubrzo počela dobijati na težini.

"Ona je naše čudo. Borila se i borila iako nije imala šanse i uspjela je", rekla je njena majka Seeta.U Indiji i Južnoj Aziji ranije nije zabilježeno preživljavanje tako male bebe.

"Kada je rođena nismo znali šta da očekujemo. Borila se da diše pa smo je odmah stavili na respirator kako bi proširili njena nerazvijena pluća. Njena crijeva nisu bila dobro razvijena pa je nismo mogli adekvatno hraniti", rekao je neonatolog i direktor bolnice Sunil Janged.

Nakon sedam sedmica počeli su je hraniti mlijekom, a 210 dana kasnije otpuštena je iz dječije bolnice. Liječnici kažu kako je struktura njezinog mozga normalna i da joj se oči razvijaju kako treba.

"Odlučili smo spasiti život bebe i pružili joj potrebnu zaštitu jer smo htjeli poslati poruku svijetu da žensko dijete mora biti zaštićeno. U državi kao što je Rajasthan u kojoj je čedomorstvo ženske djece često, morali smo napraviti korak kako bismo spriječili tu groznu praksu", rekao je Janged.

Inače, najmanja beba ikad preživjela je Emilia Grabarczyk koja je rođena 2015. godine u Njemačkoj, a koja je pri rođenju težila samo 229 grama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: