Budite na usluzi
7

Najbolje stvari koje možete učiniti za novu mamu

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Biti majka ponekad uopće nije jednostavan zadatak pa ukoliko želite olakšati ženama koje su tek postale mame postoji nekoliko stvari koje možete učiniti za njih kada im odete u posjetu. Većina majki poslije poroda je iscrpljena i usamljena, zbog toga im je neophodna pomoć.

Najbolja stvar koju možete uraditi za porodilju jeste da sa zajedničkim prijateljima i porodicom napravite plan da joj svaki dan dostavite po jedan obrok. Novim roditeljima pružite zdravu kombinaciju obroka i nekoliko poslastica. Naime, većina roditelja nema snage ni volje da razmišlja šta će jesti. Napravite im nešto što kasnije mogu ostaviti u frižider.

Umjesto hrane možete im ponijeti i pelene ili vlažne maramice za bebu. To je uvijek siguran poklon koji će roditelji sigurno iskoristiti. Ne zaboravite prvo pitati koja veličina odgovara bebi.

U slučaju da su roditelji finansijski osigurani i novoj majci ništa ne treba, možete joj pomoći čišćenjem u kući. Iako bi nova mama mogla odbiti ponudu, bit će vam iskreno zahvalna na tome.

Nova majka može biti željna brzinskog tuširanja, spavanja ili kupanja. Pokušajte joj ponuditi da dođete i pričuvate joj djecu kako bi ona imala makar malo vremena za sebe.

Većina novih majki ima puno zadataka. Od čuvanja djeteta, kupovine namirnica do čišćenja kuće. Upravo zbog toga im je neophodna pomoć. Šta god se nalazi na njenom popisu obveza, možete joj pomoći radeći na nekim zadacima.

Osim toga, novim majkama nemojte odmah tražiti da vam daju dijete u ruke. U tome nema ništa loše, ali neke majke jednostavno ne žele predati svoje dijete drugima. Pitajte je kako je i pokažite joj da ste tu da je podržite.

Kada uzimate dijete, uvijek prije operite ruke. Ukoliko beba plače, ostanite mirni, jer je to njen način komunikacije. Nemojte paničiti ako dijete počne plakati u vašim rukama i vratiti ga majci. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za novu mamu jeste da joj umirite dijete.

Novoj mami možete pokloniti bonove za masažu, manikir ili šišanje. I mama treba njegu.

Kada ste u posjeti, nemojte ostajati dugo. Samo pomislite da su majke gotovo cijelu noć budne. Duže ostanite jedino ako ste joj došli pomoći s djetetom.