Za pravilan razvoj
18

Najbolja pića i kaše za vašu bebu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Idealno vrijeme za uvođenje druge hrane i pića pored dojenja djeteta je oko šestog mjeseca njegovog života. Tačnije, u jelovnik biste trebali početi lagano uvoditi i različita pića i kaše. U nastavku predstavljamo koje napitke možete davati djetetu, a koje trebate izbjegavati.

Vaša beba može početi piti iz čaše u onom trenutku kad postane sposobna sjesti i svjesno micati glavu. Međutim, nisu sva pića pogodna za djecu u ranoj fazi života.

Nakon što je vaša beba počela jesti čvrstu hranu, količina mlijeka koja im je potrebna može početi lagano da se smanjuje. Međutim, trebalo bi da nastavite dojiti svoju bebu ako to traži ili da joj dajete mlijeko u prahu.

Voda je najbolja alternativa za majčino mlijeko ili mlijeko u prahu. Najbolja je voda iz česme, jer je sadržaj minerala u flaširanoj vodi previsok. Također je važno napomenuti da vodu treba prokuhavati i ohladiti za bebe ispod šest mjeseci.

Kravlje, kozije ili ovčije mlijeko nije pogodno kao glavno piće sve dok beba ne dostigne godinu dana, jer ne sadrže vitalne hranljive sastojke koji su djetetu potrebni, piše Emma's Diary.

Nezaslađena soja, bademi i zobene kaše (obogaćene kalcijem) također su pogodne namirnice u dobi od 12 mjeseci, ali se mogu koristiti prokuhane i ranije.

Voćne sokove možete lagano uvoditi nakon navršavanja šestog mjeseca života vaše bebe. Međutim, potrebno ih je dobro razblažiti. Iako sokovi mogu biti dobar izvor vitamina, oni također sadrže prirodne šećere i kiseline koje mogu naštetiti djetetu u velikim količinama.

S druge strane, nepasterizirano mlijeko nikad ne smijete davati bebama ili maloj djeci, jer je moguće da u sebi sadrži bakterije ukoliko je krava zaražena. Također, pića poput čaja, kafe, aromatiziranog mlijeka i gaziranih sokova uopće ne pomišljajte davati djetetu dok ne odraste.