'Opuštanje i brzi obrok'
0

Muškarci provode više vremena u kuhinji od žena

Sarajevo-x.com
Prema nedavno provedenom istraživanju ispostavilo se da muškarci borave duže u kuhinji nego žene. Naime, u prosjeku, muškarac u kuhinji provede sedam sati i šest minuta, a žena šest sati i 52. minute.

Tokom jedne godine muškarac u kuhinji provede 15 sedmica i dva dana, no za razliku od žene koja je u kuhinji većinom onda kada kuha, muškarci uglavnom u kuhinju odlaze kako bi se opustili, pripremili neki sendvič (vjerovatno za sebe), ili tek da bi uzeli nešto iz frižidera.

No, u svakom slučaju muškarci provedu više vremenena od žena kako bi oprali suđe ili počistili kuhinju.

Anketa koja je provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da su u nekim domaćinstvima muškarci sada preuzeli ulogu 'šefa kuhinje'.

No, svakako velika je razlika u tome kako muškarci gledaju na pojam 'kuhinja', a kako žene.

Naime, kada žena ugleda kuhinju ona odmah pomišlja na to da li je kuhinja dovoljno prostrana, praktična, osvijetljena, pogodna za pripremu hrane... Dok muškarci razmišljaju samo o elektronskim uređajima koji će se naći u kuhinji i uz pomoć kojih će moći pripremiti brzi obrok.

„Kada žene vide kuhinju, koju namjeravaju kupiti, najprije pažljivo analiziraju kako je u toj kuhinji raditi, pripremati obroke, prati suđe... A, muškarci su usredotočeni jedino na potrošnju hrane, te razmišljaju da li će im ta kuhinja omogućiti jednostavno i brzo pripremanje hrane“, kazao je neuropsiholog David Lewis.