Uvažite uputstva
3

Monitori za bebe postaju meta hakera, sačuvajte privatnost porodice u tri koraka

DP
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Stručnjaci za sigurnost upozoravaju roditelje da snimke kamera iznad kreveta djeteta sve češće završavaju na internetu te su naveli nekoliko koraka koje je bitno da poduzmu kako bi sačuvali sigurnost cijele porodice.

Nacionalni centar za elektroničku sigurnost Velike Britanije podsjeća roditelje da postave "jaku" šifru, prije nego što uključe videonadzor u dječijoj sobi. Jednostavne šifre lako se otkrivaju pa hakeri putem interneta posmatraju šta se događa u sobi ili na bilo kojem drugom mjestu gdje je uređaj postavljen.

Tehnički direktor Nacionalnog centra za elektroničku sigurnost Ian Levy kaže da su bebi monitori pogodni za hakerski napad. Postoji mnogo primjera koji svjedoče kako su se hakeri povezali s uređajima.

Jedan od napadača razgovarao je s djevojčicom, a prethodno se predstavio kao Father Christmas. Par iz Leedsa postao je žrtva zloupotrebe snimaka koji su se neovlašteno našli na internetu.

Nadležni u Velikoj Britaniji izdali su nove upute za vlasnike videonadzora, a zaštita privatnosti može se unaprijediti u tri koraka:

  • Promjena tvorničke šifre koja je laka za hakiranje. Najčešće se radi o riječi "admin" ili nizu brojeva kao što su "123456" ili "000000". Trebalo bi postaviti jedinstvenu šifru čije značenje znaju samo vlasnici.

  • Ažuriranje softvera kamere ako je moguće.

  • Isključivanje funkcija daljinske kontrole putem interneta, ako ova opcija nije potrebna.

Uređaji povezani na lokalnu internetsku mrežu postali su dio svakodnevice. Elektronička sigurnost vlasnika je ugrožena, a zaštita podataka i privatnosti postaju veliki izazov. Kamere za videonadzor stana jedan su od klasičnih primjera.

Kompanije koje se bave video nadzorom najviše proizvode jeftine kamere i ne obraćaju dovoljno pažnje na sigurnost korisnika. Korak prema rješenju problema jesu visoki sigurnosni standardi propisani novim zakonima.

Grupa potrošača iz Velike Britanije koja koristi sigurnosne uređaje podržava uvođenje visokih standarda. Vlada je najavila usvajanje zakona koji će obavezati proizvođače da ojačaju sigurnost kamera i monitora za bebe, piše BBC.

Dodatni koraci odnose se na uvođenje dvofaktorske autentifikacije. Riječ je dodatnoj zaštiti koja je dizajnirana tako da računu uređaja može pristupiti samo vlasnik, čak i kada neka druga osoba zna šifru.

Svaki put kada vlasnik želi uključiti video nadzor, popunjava dva različita polja: šifru i šestercifreni kod za verifikaciju koji se pojavljuje na drugom uređaju.

"Bit će potreban detaljni zakon kako bi se primijenila najbolja praksa prema proizvođačima, komponentama uređaja i sigurnosti baza podataka", objasnio je britanski sigurnosni analitičar Blake Kozak.

Najnovije upute Nacionalnog centra za elektroničku sigurnost odnose se na onemogućavanje opcije univerzalnog priključka i prosljeđivanja porta u postavkama internetskog rutera. Riječ je o metodi koju koriste servisi za online igre.