Simpatična aktivnost
41

Mjehurići su preteča govora kod beba

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bebe su potpuno neodoljive, ali i čudne. Stavljaju noge u usta, smiju se u prazno i onog trenutka kad počnu sliniti možete primijetiti da ništa ne vole više od stvaranja balončića svojim ustima.

Zašto bebe rade mjehuriće u razdoblju slinjenja? Ispada da je u pitanju slatka, slinava aktivnost koja prethodi govoru.

"Prekretnice u bebinom životu se mogu dogoditi u različito vrijeme, jer je svaka beba priča za sebe. Tipično oko četvrtog mjeseca možete čuti zvukove koje beba proizvodi dok pravi mjehuriće", tvrdi pedijatrica Alison Mitzner.

Bebe između 4. i 7. mjeseca počinju eksperimentirati sa svojim ustima. Vaša beba će brbljati i imitirati glasove, nemojte to zanemariti, jer tako beba stvara podlogu za govor. Ohrabrujte je što više brbljati. U ovom razdoblju vaša beba povezuje vaš govor s određenim pojmovima, njihovim imenom itd.", objašnjavaju iz centra Dječje zdravlje.

"Bebe često počinju raditi balončiće i sliniti kada im počinju rasti zubi. Tada njihova usta postaju mjesto fokusa, jer to otvara put za razvoj govora i konzumiranje čvrste hrane", objašnjava pedijatrica Whitney Casares.

Kada beba napuni dva mjeseca količina sline u njenim ustima se povećava što joj omogućava stvarati pjenaste mjehuriće. Kada beba vidi da njeni roditelji pozitivno reagiraju na ovu novu osobinu, htjet će je stalno prakticirati kako bi nasmijala roditelje.

Veoma je moguće da će prvi put to učiniti nesvjesno, ali da će svaki sljedeći put to raditi, jer im se sviđa ta aktivnost. Imitirajte zvukove sa svojom bebom, komunicirajte s njom. Bebe imitiranjem zvukova uče pokretati usta i vježbaju motoričke sposobnosti.

"Općenito, stvaranje mjehurića je dobar znak. Ako vaša beba jako slini, stvara mjehuriće, teško diše ili izgleda kao da se guši, istog trenutka posjetite ljekara", dodala je Casares.

Ne samo da je ova nova vještina važna za bebin tjelesni razvoj, nego može razviti i bebine socijalne vještine. Ako vam se vaša beba smije dok stvara mjehuriće, ona komunicira s vama, prenosi Romper.

Nakon ove prekretnice, beba će početi brbljati što znači da će uskoro progovoriti. Tko bi rekao da su mjehurići toliko važni?