Za miran san
4

Masaža stopala bebu će umiriti, ojačati joj mišićno-koštani sistem i poboljšati cirkulaciju

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bebe nekada znaju plakati satima, a stručnjaci kažu da je glad najčešći uzrok zbog kojeg bebe plaču no ukoliko je beba zdrava, nahranjena i naspavana onda jedino što možete uraditi da je smirite jeste masaža stopala.

Bright side napravio je video na koji način trebate masirati svoju bebicu. Masaža se izvodi sat i pol do dva sata nakon hranjenja ili dva do tri sata prije spavanja. Masaža će bebu umiriti, ojačati joj mišićno-koštani sistem, poboljšati cirkulaciju i tonus mišića.

Bebu nemojte masirati ukoliko ima temperaturu, infekciju ili iritaciju kože.

Kod beba starosti dva do tri mjeseca masaža treba izgledati ovako. Bebina stopala masirajte minutu do dvije tako što ćete napraviti pet do šest pokreta duž sredine stopala. Potom pravite pokrete u obliku broja sedam i osam. Masirajte je tako minutu, dvije. Završite sa pet do šest pokreta duž sredine stopala kao na početku masaže.

Kod beba starosti četiri do sedam mjeseci sve napravite kao što je spomenuto, no dodajte i pet laganih pokreta pritiska palcem. To neka traje sedam minuta. Na kraju kružite lagano palcem po stopalu, također sedam minuta.

Kod beba starih osam do deset mjeseci dodajte i masažu svakog prstića zasebno u trajanju od deset minuta i to na način da ćete lagano pritiskati prstiće.