Brojne prednosti
10

Majke koje doje stvaraju jedinstvenu hranu za bebu i imaju jače kosti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najsigurnija i najzdravija hrana za bebu je majčino mlijeko jer se lako probavlja i ima sve što bebi treba za razvoj u prvih šest mjeseci života.

Bebe koje doje imaju bolji mentalni razvoj i emocionalnu sigurnost te bolju razvijenost čeljusti i zuba, kao i jači imunološki sistem. Mlijeko sadrži sve vitamine i hranjive tvari koje vaša beba treba u prvih nekoliko mjeseci života.

Prvih nekoliko dana poslije rođenja grudi proizvode kolostrum, što je ustvari idealno prvo mlijeko. To je gusto žućkasto mlijeko koje se izlučuje u malim količinama, ali dovoljno da zadovolji potrebe vaše bebe. Probavni trakt bebe se razvija i priprema za probavu majčinog mlijeka upravo uz kolostrum.

Bebi nakon određenog perioda treba više mlijeka te vaše grudi reaguju tako što stvaraju više mlijeka. Stručnjaci preporučuju isključivo dojenje prvih šest mjeseci bebinog života. Ukoliko dojenje dopunite formulom, vaše grudi će proizvoditi manje mlijeka.

Prednosti dojenja su brojne, ono pomaže ženama da se oporave od poroda, da se brže vrate na normalnu težinu, imaju jače kosti te grade jaču emocionalnu vezu s bebom.

Majčino mlijeko je uvijek spremno i uvijek je na idealnoj temperaturi, što je odlično kada ste umorni.

Dojenje je vještina koja se uči i zahtijeva strpljenje i vježbu, a za neke mame ovaj proces može biti težak i frustrirajući. Ipak, vremenom postaje lakše, a majke koje doje se smatraju posebnim, jer mogu proizvesti hranu koja je jedinstvena za njihovu bebu.