Kako svog psa pripremiti za dolazak bebe

Kako svog psa pripremiti za dolazak bebe
27
M. N.
28.11.2019. u 23:15
51
komentara
27

dijeljenja
Kako svog psa pripremiti za dolazak bebe Foto: Shutterstock
Pred dolazak bebe roditelji pripreme sve u svom domu, automobilu, ali rijetko i svog psa. Ovaj najodaniji čovjekov prijatelj može pokazivati znakove ljubomore iako do tada to nikada nije bio slučaj jer mu je beba nepoznata osoba.
Psi su veoma inteligentne životinje i mogu osjetiti i reagovati ovisno od situacije. Nova beba za njih može predstavljati prijetnju ili plačom zbuniti psa koji nije navikao na glasne zvukove.

Ukoliko vaš pas reži nakon što je osjetio bebin miris, pokušava fizički stati između vas i bebe ili pokazuje zube kada ugleda bebu, to znači da je blago iznerviran i da je definitivno ljubomoran na bebu.

To nije dobro ni za vas ni za psa i morate promijeniti dinamiku.

Iako mislite da je vaš pas sladak i poslušan, to se vrlo lako može promijeniti. Zbog toga je bitno da i svog ljubimca pripremite za dolazak bebe. Psi imaju mentalitet čopora, novo dijete trebate učiniti dijelom čopora, a ne uljezom.

Nježno pripremite psa za predstavljanje novog člana tako što će prvo upoznati s bebinom mirisom na način da onjuši njene stvari - odjeću i dekicu, odvedite ga u vrtić gdje ima beba, dajte mu da onjuši autosjedalicu i puštajte snimak dječijeg plača ukoliko je u vašoj kući inače tiho.

Naučite psa komandama kao što su sjedi i čekaj, siđi s namještaja i prati naredbu.
Možda zvuči grubo, ali probajte ignorisati svog psa prije dolaska bebe kako bi se naučio sam zabaviti. Kada beba dođe nećete imati vremena da se toliko igrate s psom jer ćete se morati brinuti o njenim potrebama. Na ovaj način pas se neće osjećati uvrijeđeno zbog nagle promjene.

Nakon što se porodite, odmah pošaljite kući neki komad odjeće koji je beba nosila kako bi pas onjušio. Kada dođete kući, dopustite psu da onjuši bebu dok je držite, napravite prostor za psa gdje se može sam igrati i koristite prepreke, poklonite mu pažnju kada god možete kako se ne bi osjećao zapostavljeno.

Nagradite psa za dobro ponašanje i pomozite mu da shvati kakvo je ponašanje poželjno kada je pored bebe.

Ukoliko je pas agresivan prema bebi nemojte ga odmah kažnjavati jer to može biti znak da samo traži pažnju. Dajte mu vremena da se navikne na bebu i poveže s njom, vremenom će ta veza biti jača nego što možete zamisliti.

Ako je pas prijetnja za bebu, u tom slučaju ne treba ni razmišljati nego psa dati na udomljavanje.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...