Početi što ranije
11

Kako pripremiti dijete za posjetu stomatologu

Klix.ba
(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)
Postoji rizik da djeca dobiju karijes čak i prije nego što im izrastu prvi zubi te je stoga važno što ranije početi prakticirati ispravnu njegu zuba.

Prvi odlazak zubaru je velika prekretnica u životu mališana, ali taj događaj ne mora biti stresan. Ovo su koraci kojima možete olakšati djetetu pripremu za pregled:

Igrajte se plišanom igračkom, a zatim je ponesite na pregled

Djeca imaju anksioznost zbog posjete zubaru zato što ne znaju šta tačno mogu očekivati i zbog toga pedijatrica Carrie Tsai sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sydneyu predlaže korištenje četkice za zube na plišanom medvjediću ili lutki.

"Možete i prebrojati djetetove zube dok stojite ispred ogledala kako biste mu pokazali šta otprilike stomatolog radi. Na dan posjete ponesite tu istu igračku koja će poslužiti kao podsjetnik da će sve biti uredu", kaže ona.

Zakažite pregled u doba dana u kojem je dijete najmanje nervozno

"Ako je vaše dijete već uplašeno, imajte u vidu da su jutarnji sati najbolji za posjetu zubaru bez problema", govori dr. Deepesh Prajapati, koji radi u Stomatološkoj dječijoj klinici u Jaipuru (Indija). Ovo je vrijeme kada djeca nisu previše uzbuđena i kada nije gužva u ordinaciji.

Pročitajte im dječiju knjigu o ljubaznom zubaru

"Iskoristite vrijeme za čitanje kao priliku da razgovarate o važnosti održavanja oralne higijene", kaže dr. Tsai. Zubarska ordinacija će vjerovatno u čekaonici imati neke knjige za djecu. Naravno, YouTube videi i drugi slični sadržaji također mogu biti od pomoći.

Ne treba jesti "težak" obrok prije pregleda

"Svojim pacijentima uvijek savjetujem da imaju prazan želudac najmanje dva sata prije pregleda zuba. Mala djeca često počnu plakati te zatim dobiju nagon za povraćanje. Iz tog razloga je najbolje pričekati sa jelom, jer će povraćanje samo učiniti njihov pregled stresnijim i neugodnijim", govori dr. Prajapati.

Birajte riječi

Izbjegavajte korištenje pojmova poput igla i bol, umjesto toga koristite pozitivne fraze, objašnjavajte da stomatolog pomaže u "izgradnji" zdravih i jakih zuba. Normalan razgovor je učinkovitiji od pribjegavanja taktikama zastrašivanja.

Dopustite stomatologu da direktno komunicira s djetetom

Ako dijete ima više od tri godine, treba ga pustiti da bude u interakciji s ljekarom. Kada se uspostavi dobar odnos, svaka naredna posjeta će proći bez stresa.

Budite dobar primjer

"Većina strahova vezanih za zubara se prenosi s roditelja na djecu. Ostanite opušteni i mirni pa će se i oni ponašati isto. Brinite o vlastitim zubima jer sve započinje vašim primjerom", kaže dr. Tsai.