Istraživanje
5

Jedno piće dnevno neće naškoditi nerođenoj bebi

Klix.ba
Prema rezultatima posljednih istraživanja, konzumiranje alkohola tokom rane trudnoće neće naškoditi razvoju nerođene bebe. Jedno piće dnevno nema nikakvog utjecaja na djetetov IQ i na druge moždane funkcije.

Međutim, konzumiranje više od devet pića u toku sedmice uzrokuje nedostatak pažnje kod djece, što se može primijetiti već kod petogodišnjaka.

Ovi rezultati su kontradiktorni svim dosadašnjim istraživanjima koja kažu da je alkohol najbolje izbjegavati u toku pokušavanja začeća i trudnoće. Ovo su prvi konkretni dokazi da povremeno konzumiranje alkohola u ranoj trudnoći na djete neće ostaviti trajne posljedice, prenosi Daily Mail.

Danski ljekari, koji su proveli istraživanje, su izjavili da trudnice ove rezultate ne mogu shvatiti kao zeleno svjetlo za opijanje, koje oni opisuju kao pet ili više pića. Profesor Ulrik Kesmodel sa Univerziteta Arhus je napomenuo da prekomjerno konzumiranje alkohola zaista ima katastrofalne posljedice na nerođeno dijete.

Prekomjerna konzumacija alkohola za vrijeme trudnoće se povezuje sa fetalnim alkoholnim spektrom poremećaja, koji uzrokuje fizičke, mentalne i probleme u ponašanju. Mnoge trudnice se brinu da je njihovo dijete začeto u vrijeme kada su još uvijek konzumirale alkohol.

"Rezultati ovog istraživanja, iako neočekivani, mogu donijeti određeni smiraj nekim ženama koje su pile alkohol prije nego su shvatile da su trudne", kazao je Kesmodel.

U istraživanju je učestvovalo 1.628 žena različitih starosnih dobi. Svake sedmice, tokom cijele trudnoće, su bilježene količine alkohola koje su konzumirale.

Konzumacija malih dnevnih količina alkohola, ili povremeno opijanje u toku rane trudnoće nisu imali nikakvog utjecaja na razvoj nerođenih beba.

Erik Lykke Mortensen sa Univerziteta u Kopenhagenu je rekao: "I pored dobijenih rezultata, ključna poruka ovdje glasi da konzumiranje alkohola za vrijeme trudnoće nema nikakve pozitivne efekte. Žene koje pokušavaju da zatrudne ili one koje su već trudne, trebaju izbjegavati alkohol".