Istraživanje WHO
19

Izostanak dojenja može povećati šanse da dijete postane pretilo

Klix.ba
ilustracija: Shutterstock
ilustracija: Shutterstock
Prema velikoj studiji koja je obuhvatila čak 16 zemalja svijeta, izostanak dojenja može povećati šanse da dijete postane pretilo.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji su vodili istraživanje širom Evrope, pozivaju na ohrabrivanje žena na dojenje, kao i na ograničavanje promocije mlijeka u prahu koje, kaže jedan od autora studije dr. Joao Breda, nije zdravije.

"Moramo da uzmemo u razmatranje više mjera za podsticanje dojenja, kao što je propisno plaćeno porodiljsko odsustvo. Potrebno je manje reklamirati mlijeko u prahu, što može razbiti iluzije nekih majki da je ono jednako dobro za bebe kao i njihovo mlijeko", rekao je Breda iz Evropskog ureda za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti.

Istraživanje je pokazalo da je više od 77 posto majki širom Evrope dojilo svoju djecu, ali su stope u pojedinim državama varirale. U Irskoj 46 posto majki nikada nije dojilo, a u Francuskoj 34 posto. Stručnjaci preporučuju da žene isključivo doje šest mjeseci ako su u mogućnosti, prenosi Guardian. Podaci su dobijeni od skoro 30.000 djece koja su praćena u okviru inicijative WHO.

Stope dojenja u Velikoj Britaniji su izrazito niske. Iako 81 posto majki u Velikoj Britaniji počinje da doji, za šest sedmica ovaj procenat pada na 24 posto u Engleskoj, 17 posto u Velsu i 13 posto u Sjevernoj Irskoj prema najnovijim podacima.

U prosjeku oko 16,8 posto djece koja nikada nisu bila dojena bila su gojazna u poređenju s 13,2 posto koja su bila dojena u određeno vrijeme i 9,3 posto djece koja su dojena šest mjeseci ili duže.

Nalazi WHO predstavljeni na Evropskom kongresu o gojaznosti u Glasgowu i objavljeni u časopisu Obesity Facts, kažu da postoji više razloga zbog kojih bi dojenje moglo zaštititi djecu od pretilosti. Isključivo dojenje odgađa uvođenje čvrste hrane koja je u kasnijoj fazi života glavni izvor energije i kalorija. Postoje i neki dokazi da bebe koje su hranjene mlijekom u prahu imaju viši nivo inzulina u krvi koji može da stimulira taloženje masti.