Za sve su krive bakterije
11

Istraživanje utvrdilo da postoji naučni razlog zašto djeca ne vole brokule

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nedavno istraživanje australijske naučne agencije utvrdilo je da postoji naučni razlog zašto djeca ne vole brokule, što je zapravo posljedica bakterija u ustima koje u kombinaciji s enzimima zeljastog povrća proizvode neugodan miris.

Umjesto da su samo izbirljivi, istraživanja pokazuju da bi mogao postojati naučni razlog zašto mladi i odrasli ne vole grupu zeljastog povrća koja također uključuje karfiol, kelj i kupus.

Enzimi iz ovog povrća i iz bakterija u slini mogu proizvesti neugodne mirise u ustima. No, iako djeca često odbijaju jesti ovo povrće, čini se da odrasli mogu naučiti tolerisati mirise s vremenom.

Pišući u Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači su otkrili da roditelji i njihova djeca imaju slične nivoe mirisa, sugerišući da dijele istu vrstu bakterija u ustima. Također su otkrili da visoki nivoi uzrokuju da djeca ne vole povrće.

"Interakcije između zeljastog povrća i ljudske sline mogu utjecati na razvoj mirisa u ustima, što se pak može povezati s individualnom percepcijom i sviđanjem", rekli su.

Druge istraživačke grupe otkrile su značajne veze između pljuvačnog mikrobioma roditelja i djece, posebno majki i djece.

Prema naučnicima, zeljasto povrće sadrži spoj koji proizvodi snažan, sumporovit miris na koji djeluje enzim u biljci. To je također slučaj za isti enzim koji proizvode bakterije u oralnim bakterijama nekih ljudi.

Iako su prethodna istraživanja pokazala da odrasli imaju različite nivoe ovog enzima u slini, nije bilo poznato vrijedi li to za djecu i utječe li na njihove prehrambene preferencije.

U istraživanju su identificirali glavne spojeve u sirovom i kuhanom karfiolu i brokuli koji stvaraju miris. Zatim su zatražili od 98 parova djece i roditelja, s djecom od šest do osam godina, da ocijene ključne spojeve mirisa.

Prema istraživanju, djeca čija je slina proizvela velike količine spojeva sumpora najviše nisu voljela sirovo povrće, ali taj odnos nije ustanovljen kod odraslih koji bi s vremenom mogli naučiti tolerisati aromu.

Rezultati pružaju novo potencijalno objašnjenje zašto neki ljudi vole povrće, a drugi, posebno djeca, ne, kažu istraživači.