Savjeti za 'super mame'
0

Imajte uspješnu karijeru - uskladite obaveze

Sarajevo-x.com
Svaka žena bi htjela imati uspješnu karijeru, no one uglavnom moraju činiti 'nadljudske' podvige kako bi uspjele u tome. Nije jednostavno svakoga dana nakon posla posvećivati se kućanskim obavezama, djeci ili suprugu, a opet imati uspješnu karijeru. Nije jednostavno, ali nije ni nemoguće, kažu stručnjaci dodajući da je sve samo pitanje strategije.

Prihvatite odluku koju ste načinile Žene su ponekad 'rastrgane' između posla i kuće. Istraživanje koje je provedeno početkom 2009. godine pokazalo je da se, kada dođu djeca, supružnici najčešće dogovaraju da žena radi samo pola radnog vremena kako bi što više bila sa djecom.

Više od 50 posto muškaraca smatra idealnim ukoliko žena ne radi, te sve svoje vrijeme posvećuje djeci, dok blizu 50 posto žena se izjasnilo kako je pola radnog vremena sasvim dovoljno i da tako mogu i raditi, ali i biti sa svojom djecom.

Ukoliko žena radi puno radno vrijeme kod nje se često javlja osjećaj krivnje.

"Ukoliko se žena osjeća krivom, to ne znači da ona i jeste kriva. To je veoma važno da shvate sve mame koje rade na tome da imaju uspješnu karijeru i uspješan bračni život. ", kazala je Michelle LaRowe, autorica knjige "Working Mom's 411".

LaRowe smatra da je najvažnije da žene same prihvate izbor, odnosno odluku koju su donijele. "Ukoliko žena vjeruje i zna da je donijela najbolju odluku kako za sebe, tako i za svoju porodicu, onda pogreške nema", tvrdi Michelle.

Pronađite podršku

Kako bi sebi pojednostavila, ali i stigla efikasno i na vrijeme odraditi sve dnevne obaveze, bitno je da žena pronađe podršku.

"Pronađite ljude, mjesta ili neke stvari u vašoj okolini koje će vam učiniti život jednostavnijim. Podrška je svima potrebna i uz pomoć prijatelja stići ćete da obavite više poslova dnevno. No, budite oprezni jer nikako vam ne treba gomila pomagača jer će na kraju oni postati vaša obaveza", kazala je LaRowe.

'Zbrinite' svoju djecu

Svaka majka koja radi mora osigurati kvalitetnu skrb o svojoj djeci. Tradicionalni vrtići ili pak dadilja nisu jedini načini. O vašoj djeci mogu brinuti i baka, djed, tetka ili neki bliži rođaci.

Prema nekim istraživanjima žene rijetko kada zamole svoju ili suprugovu rodbinu za pomoć u čuvanju djece, a to bi svakako trebale činiti.

Pronađite vremena za sebe

"Kada su žene pretrpane poslovnim i kućnim obavezama tada najmanje misle na sebe, a trebale bi.

"Žene često požele barem pet minuta samo za sebe, tek toliko da imaju vremena za jednu kupku. No, tu su djeca koju također moraju okupati, nahraniti, spremiti za školu. I upravo u tom trenutku potrebni su pomagači. Žene moraju tada zamoliti svoju majku, sestru ili bilo koga od rodbine da na trenutak pripaze njenu djecu", kaže psiholog Russell Matthews.

Postavite 'granice'

Kada je žena rastrgana između posla i kuće to je veoma iscrpljujuće za nju. Ona svoje misli mora koncentrisati na jednu od te dvije stvari, ali naravno treba znati postaviti i granice. Žene koje rade od kuće mogu provoditi više vremena s djecom, ali i tu se treba znati red.

"Kada žena zatvori vrata prostorije u kojoj radi njena porodica to treba shvatiti kao znak da je zaposlena i da je ne ometaju", kaže Matthews.

Budite organizirane

Majke koje rade moraju uvijek biti organizirane. Stručnjaci preporučuju da žene uvijek imaju spisak stvari koje trebaju obaviti jer će na taj način uštedjeti više vremena.

Rano šaljite djecu na spavanje

Djeca koja su tek krenula u školu, a pogotovoo ona mlađe dobi u krevetu trebaju biti najkasnije do 20 sati. To je sasvim zdrava 'količina' sna za djecu te dobi, a na taj način roditelji imaju više vremena za sebe.