{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gotovo 20 posto parova pokušava dobiti bebu duže od godinu

25.2.2013. u 18:08
39
9
Gotovo 20 posto parova pokušava dobiti bebu duže od godinu
39
Gotovo 20 posto parova pokušava dobiti bebu duže od godinu
Gotovo 20 posto parova potroši više od godinu dana pokušavajući dobiti bebu, pokazuju nova istraživanja.
Rezultat takvog neuspjeha je obično ogroman pritisak na parove, što u većem broju slučajeva završi razvodom. Ono što stručnjaci smatraju mogućim uzrokom ovakve situacije je odgađanje majčinstva, što žene sve češće rade, te pretilost.

Istraživanje je pokazalo da prekomjerna tjelesna težina može ometati ovulaciju kod žena i kvalitet sperme kod muškaraca. Također, spolno prenosive infekcije poput klamidije, pokazalo se, utječu i na mušku i na žensku plodnost.

Rezultati istraživanja na 2.000 ljudi pokazali su da 18 posto parova više od godinu dana pokušava dobiti bebu. Međutim, stručnjaci također ističu da parovi ne bi trebali paničiti ako nakon godinu dana ne uspiju začeti.

In Vitro oplodnja je nešto što parovima daje nadu, 17 posto ih je reklo da će probati jednom, a 35 posto muškaraca je kazalo da bi htjelo da njihova partnerica pokuša sa IVF-om bar tri puta ukoliko prvi pokušaj ne bude uspješan. Od ukupnog broja ispitanika njih osam posto je bilo podvrgnuto IVF oplodnji koja je rezultirala trudnoćom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: