Edukativni snimak
18

Ginekologinja uporedila veličinu maternice prije i nakon poroda: "Nije toliko mala, zar ne?"

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ginekologinja Jennifer Lincoln je svojim pratiteljima pokazala kako prosječna maternica izgleda prije i nakon poroda te ukazala na pritisak društva kroz koji žene prolaze nakon što postanu majke.

"Ovo je veličina prosječne maternice bez trudnoće, otprilike kao moja šaka. Zapamtite to. Ovo je veličina prosječne materrnice nakon porođaja. Očigledno nije u potpunosti anatomski ispravno. Ovo je umjetna maternica - nema jajnika ni jajovoda. Hajmo se riješiti nezdrave kulture koja podrazumijeva da se trebamo vratiti na ovo u roku od samo nekoliko sedmica", navela je.

@drjenniferlincoln Onve again I am asking new parents to know that your body is beautiful and amazing! (That postpartum uterus size is right after baby and placenta are out! It starts shrinking immediately but TAKES TIME!!) #newmom #postpartum #postpartumbody #obgyn ♬ original sound - Dr. Jennifer Lincoln

Dodala je kako žene ne bi trebale za nekoliko sedmica stati u farmerke koje su nosile prije trudnoće.

"Upravo si 'stvorila' čovjeka", rekla je. Mnoge žene su joj se u komentarima zahvalile na tome što ih je ohrabrila da se osjećaju dobro u vlastitom tijelu.

"Prije nekoliko dana sam rodila treće dijete i baš mi je trebalo da ovo vidim", "Hvala ti na ovom podsjetniku. Porodila sam se prije dvije sedmice i dešava se da se isfrustriram zbog grčeva koje imam", "Tijelo žene je fascinantno. One su heroji", neki su od njih.