{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska pokrenula istraživanje uzroka nedostataka ruku kod beba

Klix.ba
22.10.2018. u 21:06
3
10
Francuska pokrenula istraživanje uzroka nedostataka ruku kod beba
3
Francuska pokrenula istraživanje uzroka nedostataka ruku kod beba
Ilustracija: Shutterstock
Francusko ministarstvo zdravstva pokrenulo je istraživanje o rođenju beba s nedostatkom gornjih ekstremiteta, što se posljednjih godina često dešava širom Francuske, ali i drugih dijelova svijeta.
Ministrica zdravstva Agnes Buzyn kazala je kako je neprihvatljivo da nijedan razlog do sada nije pronađen za ove slučajeve.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Francuske, od 2007. do danas, u ovoj zemlji je rođeno 14 beba bez ruku ili s nerazvijenim rukama.

Istraživanje će biti koncentrisano na tri odjela ili administrativna područja. To su regija Ain u blizini švicarske granice, gdje se desilo sedam slučajeva rađanja beba bez gornjih ekstremiteta, u Bretanji na zapadnoj obali gdje su se desila četiri slučaja te južno od Bretanje, u Loire-Atlantique, gdje su se desila tri slučaja.

Gotovo 150 beba rodi se svake godine u Francuskoj sa defektima gornjeg ekstremiteta, što se dešava kada se dio ruke ili kompletni udovi ne razviju tokom trudnoće.

Dok je uzrok ovih slučjeva nepoznat, stručnjaci tvrde kako izlaganje majke određenim hemikalijama ili lijekovima tokom trudnoće može povećati rizik od nedostataka gornjih eksremiteta kod beba.

Ministrica Buzyn kazala je za francuske medije kako će se medicinskim stručnjacima tokom istraživanja pridružiti i stručnjaci iz oblasti životne sredine kako bi zajedničkim snagama istražili fenomen.

"Ne možemo se zadovoljiti time što smo rekli da nismo pronašli razlog. To je neprihvatljivo", poručila je Buzyn.

Podsjećamo, u pedesetim i šezdesetim godinama hiljade beba širom svijeta rođene su s nerazvijenim ili deformisanim udovima, što je bilo povezano s upotrebom lijeka talidomid koji su koristio za liječenje mučnine kod trudnica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: