Ljubomora i obaveze
1

Dolazak bebe ne mora značiti rješenje problema u vezi, već može stvoriti i nove

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Planiranje djeteta da biste spasili brak nije nepošteno samo prema djetetu koje ćete dobiti, nego je i siguran recept za razvod braka ili raskid veze. Na vezi treba raditi, a za rješavanje problema potrebno je vrijeme i trud.

Dolazak djeteta podrazumijeva više obaveza, posla i stresa koji neće popraviti probleme u vezi, već ih samo intenzivirati.

Ako vaši prioriteti nisu isti, dolazak djeteta samo može pogoršati stvari. Ako par nije funkcionirao kao tim, teško će tako funkcionirati samo radi djeteta. Ako je jedan partner planirao dijete, a drugi dijete ne vidi kao prioritet, ta veza je osuđena na propast.

Problemi se rješavaju komunikacijom. Kada dijete dođe, partneri imaju sve manje vremena jedno za drugo. Beba ne samo da oduzima puno vremena, već je i uvijek prisutna. Novi roditelji imat će manje vremena za razgovor pa će se problemi koji nisu riješeni samo intenzivirati.

Problemi će nastati i kod količine posvećenosti djetetu. Briga o djetetu mora biti ravnomjerno raspoređena inače će jedan od roditelja osjećati da se previše brine što će dovesti do još većih problema u vezi.

Neosporno je da ćete imati nesuglasice i o njegovanju i odgoju djece. Možda jedan roditelj ne želi da mu dijete gleda TV, dok drugi misli da je to dobro za njega. Bilo kako bilo, istraživanja potvrđuju da neslaganje u vezi s ispravnim odgojem djeteta stvara dodatne probleme u vezi.

Osim svih ovih problema, otac može postati ljubomoran na dijete. Iako se veza između majke i djeteta pojavljuje, u većini slučajeva, odmah nakon rođenja, za povezanost oca i djeteta treba vremena. U međuvremenu, muškarci mogu postati ljubomorni što se njihova supruga brine samo o djetetu. Naučnici smatraju da ovo može stvoriti napetost u vezi.

Podivljali hormoni u trudnoći također mogu stvoriti probleme u vezi. Žena u drugom stanju se osjeća duboko ranjivom, nova mama se počinje plašiti da će partner napustiti nju i dijete, što samo dodatno pogoršava stanje u vezi.

Osim toga ukoliko dobijete bebu u vezi koja je toksična, teško ćete se odlučiti na razvod. Čak i kada se veza okonča, a kada postoji dijete, uvijek ćete morati ostati u kontaktu s ocem djeteta.