Kožne bolesti
46

Dojenje može spriječiti nastanak dermatitisa kod djece

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Djeca koja su bila isključivo dojena u prvih nekoliko mjeseci života imala su manju vjerovatnoću da će razviti hronično oboljenje kože poznato kao dermatitis ili ekcem, piše Health24.

Za ovu studiju istraživači su analizirali podatke o zdravlju, razvoju i obrascima ishrane 1.520 djece u Sjedinjenim Američkim Državama koja su praćena od rođenja kao dio Studije o prehrani djeteta II, koju vodi US Food and Drug Administration.

Nakon što su napunila šest godina, samo oko 300 analizirane djece je dobilo dijagnozu ekcema u nekom trenutku svog života. Skoro šestero od desetero te djece imalo je upalnu bolest kože u dobi od šest godina, pokazali su nalazi. Međutim, djeca u bogatijim porodicama i ona s porodičnom historijom alergija na hranu imala su veću vjerovatnoću da će dobiti dijagnozu ekcema do šeste godine.

No, istraživači su rekli da su djeca koja su bila dojena najmanje tri mjeseca imala nisku stopu vjerovatnoće da će imati ekcem u šestoj godini u usporedbi s onom koja nikada nisu bila dojena ili koja su dojena manje od tri mjeseca.

"Uprkos nekim jakim dokazima, još uvijek se ne može tvrditi da isključivo dojenje štiti djecu od razvoja ekcema kasnije u životu. Naš istraživački tim pokušava da dođe do egzaktnih saznanja", kaže autorica studije Katherine Balas.

Ekcem uzrokuje vrlo neugodan svrab koji se u kasnijoj fazi upali i preraste u plikove koji lako pucaju. Geni i životna sredina su povezani s ekcemom, ali mnogo toga ostaje nepoznato u vezi s ovom bolešću, kao što je onaj podatak kako je spriječiti.

Također, interesantno je i to da dojenčad imaju manji rizik za mnoge hronične bolesti, uključujući astmu i gojaznost.

Studija bi trebala biti predstavljena na godišnjem sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju u San Franciscu. Istraživanje predstavljeno na sastancima je preliminarno dok se ne objavi u časopisu koji je recenziran.