Istraživanje
71

Djeca smisao za humor poprimaju od roditelja

Klix.ba
Bebe već u šestom mjesecu uče da se smiju, a smisao za humor poprimaju od roditelja, odnosno smiju se istim stvarima kojima se smiju majka i otac, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje.

Naučnici su ustanovili da djeca u dobi od šest mjeseci do jedne godine, posmatrajući reakcije roditelja, uče šta je zaista smiješno.

U istraživanju koje su proveli naučnici sa državnog fakulteta Johnson i Univerziteta Dr. John Sparrow u New Hampshireu u Americi, učestvovalo je 30 djece i njihovi roditelji. Posmatrano je kako reaguju na normalne i apsurdne događaje.

Najprije su djeci i roditeljima pokazivali slikovnicu i cvrenu lopticu, a zatim su knjigom gađali istraživače i loptice stavljali na nos. Jedna grupa roditelja se smijala tome, a drugi su bezizražajno posmatrali događaje. Ustanovljeno je da bebe starije od šest mjeseci prije nego što reaguju prvo pažljivo posmatraju izraz lica roditelja, dok djeca do šest mjeseci apsurdne događaje posmatraju s čuđenjem bez obzira na reakciju roditelja.

Naučnici su istakli da djeca posmatrajući pažljivo roditelje i njihove reakcije razvijaju sofisticirani smisao za humor.

"Djeca u dobi od godinu dana, prema svemu sudeći, već počinju razmišljati, odnosno barem shvataju šta je zaista smiješno, a šta ne", kazala je dr. Gina Mireault, voditeljica studije.