{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Devet stvari koje će vas iznenaditi kada postanete roditelj

18.4.2014. u 14:34
50
128
Devet stvari koje će vas iznenaditi kada postanete roditelj
50
Devet stvari koje će vas iznenaditi kada postanete roditelj
Foto: EPA
Postati roditelj je novo iskustvo koje vam promijeni život u potpunosti i rijetko ko je spreman na ono što ga očekuje. Slijedi devet stvari s kojima ćete se suočiti kada prvi put postanete roditelj.
1. Ništa vas ne može pripremiti za ulogu roditelja

Bez obzira na sve časove ili kurseve koji vas uče kako da budete dobar roditelj ništa vas ne može pripremiti na to kako da odgajate svoju bebu. Svaka beba je različita i ima različite potrebe. ukoliko vaša beba ne propuže ili ne prohoda u vrijeme kada je napisano u knjigama, ne paničarite. Svakome je potrebno vrijeme.

2. Novorođenčad spavaju dugo

Neke bebe mogu spavati i do 18 sati dnevno. Novorođenčad većinom spavaju, u rijetkim trenucima kad su budni jedu, obavljaju nuždu i plaču kad im nešto treba. Ne brinite ako vam dijete puno spava, samo nemojte dozvoliti da vam dijete bude mokro i gladno.

3. Nedostatak sna

To što vaša beba spava dugo ne znači da ćete se i vi moći odmoriti. Najteža stvar u novom roditeljstvu je nedostatak sna. Kada vam novorođenče stigne u kuću postoji velika šansa da u narednom periodu nećete moći spavati više od 2-3 sata u cijelosti. Razlog je taj što se bebe bude svaka 2-3 sata da jedu, a za hranjenje vam je potrebno sat vremena. Nekada će vam se desiti da nećete moći odspavati ni sat, a već će biti vrijeme za sljedeće hranjenje. Pokušajte spavati kada beba spava.

4. Bebe su ekstremno skupe

Imati bebu u današnjem vremenu jeste skupo. U BiH roditelji na novorođenče u prosijeku troše oko 300 KM na hranu, pelene i potrebne čajeve. Ta cifra može ići ka gore kada dodate troškove kozmetike za bebe, lijekove, odjeći i druge predmete. Iskoristite sniženja, kupujte preko interneta i ne trošite ne nepotrebne stvari koje će beba svakako prerasti.

5. Dojenje je izuzetno naporno

Dojenje jeste komplikovano, ali za to se možete pripremiti. S babicom se posavjetujte kako da držite dijete da bi imalo najlakši pristup dojci, te šta učiniti ako dijete neće da doji. morate voditi računa da vam mlijeko ne ostaje u dojci jer to može dovesti do upala koje su izuzetno bolne.

6. Bebe mogu proizvesti tonu veša

Nevjerovatno je kako tako sićušno stvorenje može uzrokovati veliki nered. Proljevi, mokrenje mimo pelene, povraćanje - sve će to dovesti do velikog broja veša. Ukoliko imate novca unajmite nekoga da vam vodi brigu o vešu, ukoliko ne, pokušajte se dogovoriti s majkom ili svekrvom da vam pomognu.

7. Novi roditelji kasne na sve

Beba će vam sigurno diktirati tempo. Možete zakazati sastanke ali to ne znači da ćete uvije stići na njih jer se s bebama uvijek može desiti nešto nepredviđeno. Taman kada krenete izaći može se desiti da beba obavi veliku nuždu zbog koje ćete je morati okupati.

8. Sve opraštate kada se beba nasmiješi

Ne podcjenjujte moć 'slatkoće'. Kada vam se beba nasmije zaboravit ćete sve pelene, nedostatak sna i sve ostalo.

9. Mijenja vam život u svim segmentima

Kada postanete roditelj nema povratka. Nema više kasnog dernečenja, spontanih putovanja niti planiranja u posljednjoj minuti. Uvijek ćete biti odgovorni za sićušno, nemoćno biće i to je nevjerovatno zastrašujući ali predivan osjećaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: