Bitni momenti
7

Deset prednosti i nedostatka prisustva partnera pri rođenju djeteta

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako bi neki muškarci rado prisustvovali tokom poroda, postoje i oni koji baš to i nisu radi učiniti. To otvara mnoga pitanja o prednostima i nedostacima njihovog prisustva. Zato je važno znati više o stvarima koje se mogu dogoditi u oba slučaja.

Ovo su nedostaci prisustva partnera pri rođenju djeteta:

Bol može biti intenzivnija

Oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, potreban je za lakši i manje bolan porođaj. Zbog toga je bolje da muškarci koji nisu spremni da prisustvuju porođaju da se drže podalje. Njegova anksioznost može vas unervoziti i dovesti do toga da se nivo adrenalina kod majke povećava, a oksitocin smanjuje.

Muškarci mogu pasti u depresiju

Postoje muškarci koji se nakon prisustvovanja porođaju počinju osjećati nemoćno i beznadežno. To se događa jer ne mogu puno pomoći, a boje se i za suprugin život. Simptomi depresije mogu uključivati ​​debljanje ili gubitak kilograma, glavobolju, umor ili čak izolaciju od prijatelja i porodice.

Komplikovanje ljubavnog života

Iako je većina muškaraca spremna za dijete u braku ipka postoje i oni koji nisu- Zbog toga će ljubavni život kod nekih parova patiti. Osim toga i prisustvo porođaju mogu umanjiti osjećaje koje par ima jedno prema drugom, pretvarajući njihov ljubavni odnos u prijateljski.

Porođaj može trajati duže

Ukoliko je otac nervozan i majka može osjetiti njegova osjećanja. To može dovesti do stanja da porođaj traje duže.

Dosadni su

Čak i ako muškarac pristane da bude uz svoju partnericu dok se porođa, to se može pretovriti u zaista lošu ideju. Posebno ako porođaj traje više od 12 sati. Neki od njih počnu jesti u sobi, drugi gledaju videa na svom telefoni, a treći mogu čak i otići tokom poroda.

A ovo prednosti prisustva partnera pri rođenju djeteta:

Otac će biti prisutan tokom prvih minuta bebinog života

Čak i ako se neki muškarci plaše prisustvo na porođaju pomoći će im da shvate koliku žrtvu podnosi žena da mi stvorili svoju porodicu. Osim toga očevi će biti u mogućnosti da vide prve sekunde djetetova života.

Može vam pomoći s dojenjem od samog početka

Prvi put dojiti dijete uopće nije lako. No u tome otac itekako, svojim prisustvom može pomoći. Može vam donijeti piće, dodati jastuk i učiniti sve da vam bude ugodno dok dojite bebu.

Može dati emocionalnu i fizičku podršku

Budući očevi trebali bi biti pored supruge tokom porođaja jer im mogu pomoći da se osjećaju opušteno, a isto tako ih mogu i nasmijavati. Nova će mama biti uspavana i iscrpljena, a muškarac pored nje može joj biti dovoljan razlog da se opusti jer će znati da je dijete u dobrim rukama.

Bolje će se povezati s djetetom nakon rođenja

U savremenom dobu očevi su postali više uključeni u život svog djeteta. Prisutnost tokom testa trudnoće, pregleda, ultrazvuka i porođaja mogu imati veliki uticaj. To također utiče na emocionalni i kognitivni razvoj djeteta.

Bit će u mogućnosti donositi brze odluke

Ponekad porođaj može teći teško iako prije toga niste imali nikakvih komplikacija. U tom slučaju očevi moraju donijeti brzu odluku koja će spasiti vaš i bebin život.