Savjeti stručnjaka
19

Deset grešaka koje roditelji prave u odgoju novorođenčadi

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Na koji način se prilagoditi novorođenčetu nakon što ga izvedete iz bolnice, te kako napraviti ugodnu atmosferu u kući za njega, može biti posebno stresno za roditelje, pogotovo ako je riječ o prvom djetetu. Sasvim je sigurno da svaki roditelj neće sve u potpunosti ispravno uraditi, te zbog toga navodimo nekoliko primjera gdje najčešće griješe.

Predstavnici nevladine organizacije WaterAid proveli su ispitivanje među ženama širom svijeta o tome šta nose od opreme u bolnicu kada dođe vrijeme da se porode. Neke od njih su odgovorile da nose sitnice koje ih opuštaju ili odjeću za bebe. S druge strane neke od njih nose osnovne medicinske dodatke.

Sigurnost u automobilu

Pojedini roditelji griješe zbog neobavljanja određenih zadataka vezanih za brigu o bebama. Dakle, ta briga ne podrazumijeva samo mijenjanje pelena, potrebno je početi čak i od sjedalice za auto.

“Budući da bolnice zahtijevaju da bebu kući donesete u odgovarajućoj sjedalici za auto, potrebno je da istu 'instalirate' u automobilu i prije nego se beba rodi tako da sve na vrijeme bude spremno. Također, ukoliko je potrebno, zatražite pomoć tehničara kako bi vaše dijete bilo što sigurnije”, rekla je pedijatrica dr. Jennifer Shu.

Studija iz 2016. godine koja je provedena među blizu 300 porodica, pokazala je da oko 91 posto roditelja pravi ozbiljne greške kada je riječ o postavljanju dječije sjedalice u automobil, ali i prilikom stavljanja djeteta u istu. Također, 86 posto ovih grešaka, koje se prije svega odnose na položaj bebe u sjedalici su kritične i često rezultiraju ozbiljnim povredama djeteta u slučaju bilo kakave nezgode.

Prilikom stavljanja novorođenčeta u sjedalicu, roditelji bi trebali obraćati pažnju na položaj glave, što znači da ona ne bi trebala biti previše nageta prema naprijed, jer bi to moglo otežavati disanje. To znači da sjedište treba biti pod pravim uglom, kako bi i stopala bebe bila u pravilnom položaju, ali i kako bi se omogućilo da nesmetano pomijera glavu u stranu i pravilno diše.

Povratak na spavanje

U fokusu nacionalne kampanje “Povratak na spavanje” devedesetih godina bio je sindrom iznenadne smrti dojenčeta i druge smrti povezane sa spavanjem beba. Prema uputstvima Američke akademije za pedijatriju insistira se na tome da bi svaka beba trebala spavati na leđima, u svom krevetiću bez ikakvih igračaka i previše mekanih spužvi. Tokom i nakon kampanje smrtni slučajevi vezani za spavanje naglo su opali, međutim, skorašnji podaci ukazuju na to da se taj rizik ponovo nastavlja. Godišnje, blizu 3.500 beba umre od posljedica spavanja.

Spavanje između hranjenja

"Novopečeni" roditelji prave greške tako što puštaju bebe da predugo spavaju između hranjenja zbog iscrpljenosti i vlastite potrebe da se malo odmore. Ipak stručnjaci upozoravaju da je to pogrešno. Prvih nekoliko sedmica dijete treba hraniti na svakih dva do tri sata, čak iako nisu gladna. Međutim, kada bebe počnu dobijati na težini i pedijatar potvrdi da je sve uredu, onda "prekrižite" prste i molite se da spavaju duže od tri sata. Ali u prvih nekoliko sedmica, trebate buditi bebe kako bi ih nahranili. Ako sve ide u najboljem redu i beba napreduje, onda će djeca od dva do tri mjeseca života bez problema spavati tokom cijele noći. Ali budite spremni i na to da će se određene bebe sa tri do pet mjeseci buditi tokom noći i tražiti da budu nahranjene.

Varenje hrane kod novorođenčeta

Jedna od najvećih grešaka koje roditelji prave jeste nepravilno držanje bebe nakon hranjenja. Većina njih je nervozna jer misle da ne znaju ispravno držati bebu pa je zbog toga odmah nakon hranjenja spuštaju u krevetić. Ukoliko beba ne stigne pravilno provariti hranu, često može doći do gubitka hranjivih vrijednosti iz mlijeka ili do toga da se na svakih sat bude plačući zbog grčeva. Postoji nekoliko tehnika koje bi roditelji trebali primjenjivati, a najpoznatija je ona gdje se beba nakon hranjenja stavi preko ramena kako bi podrignula. Dakle, potrebno je da bebu visoko podignete na grudi i da njena glava bude naslonjena na vaše rame i okrenuta na jednu stranu, a da joj se stomak nalazi na majčinim grudima. Poželjno je da bebu nježno tapšete po leđima kako bi to ubrzalo proces varenja hrane. Stručnjaci su istakli da će vam za to trebati dodatnih deset minuta nakon hranjenja, ali da će beba biti sretna.

Varenje hrane prije jela

Većina roditelja razmišlja o dječijem hranjenju nakon što beba jede. Ipak stručnjaci napominju kako je važno da bebu podignete da podrigne i prije jela jer to utječe na smanjenje bljuckanja i problema sa gasovima koje novorođenčad imaju uglavnom tokom prvih 30 dana života.

Greške prilikom dojenja i pravljenja hrane za bebe

Kada je riječ o pravljenju hrane za bebe česte greške se prave u omjeru vode i formule. Doktori savjetuju da je najbitnije da se prate uputstva na kutiji za hranu. Jer često se Dešava da roditelji ili previše razblaže hranu za bebe ili s druge strane ona ostane previše gusta. U oba slučaja gubi se hranjiva vrijednost same formule. Također, pojedine majke griješe i prilikom dojenja kada beba nije u potpunosti povezana sa majčinim grudima te tada beba izgleda kao da se guši dok guta mlijeko. Također, ukoliko žene imaju bolove tokom dojenja onda bi trebala da se posavjetuje sa stručnjakom i što je još važnije jeste da redovno bebu vodite kod pedijatra kako bi bili sigurni da li dobija na težini.

Pogrešno nošenje djeteta

Doktori ističu da najčešće greške koje novopečeni roditelji čine pa čak i dok dijete napreduje i raste jeste držanje bebe u sjedalici za auto ili nekoj drugoj stolici za spavanje. To se najčešće dešava dok su u gradu, restoranu ili u parku sa prijateljima. Zbog toga svi pedijatri preporučuju da su sjedalice za auto samo namijenjene tu da se koriste te da dijete van automobila treba slobodno da se kreće. Preporučuju da bebe van automobila leže na stomaku ili da su u naručju roditelja kako bi imale prostora da se kreću, protežu i pomijeraju glavu.

Previše ili nimalo brige kada beba ima temperaturu

Temperatura kod novorođenčeta može biti opasna. Ako je vaše dijete mlađe od tri mjeseca i ima temperaturu veću od 38, potrebno je da odmah pozovete pedijatra. Međutim, ukoliko se ona pojavi kod beba starijih od tri mjeseca, savjeti su kompleksniji. Obično se savjetuje roditeljima “starijih”beba da ne paničare kada vide koliko je temperatura povišena. Umjesto toga, potrebno je da pažljivo pregledate dijete, kako biste vidjeli da li su vidljive određene promjene. Prilikom promatranja uzmite u obzir da li vaše dijete pije tečnost, da li je sretno i igra se, da li spava bez problema ili ima problema sa disanjem, te su to pitanja koja trebate sebi postavljati. Također, stručnjaci su istakli da je temperatura većinom bezopasna i da može biti riječ samo o blažoj infekciji. Dakle, nemojte da vas plaše brojevi na toplomjerima. Nije bitno da li je 36 ili 38 već je bitno kako se djeca ponašaju.

Adekvatna sobna temperatura za bebu

Još jedna briga za roditelje jeste ta kolika sobna temperatura odgovara novorođenčetu, odnosno da li je potrebno da ono boravi u toplijoj ili hladnijoj prostoriji. Doktori navode da godišnje doba i izolacija kuće uslovljava temperaturu prostorije u kojoj dijete boravi, ali generalno terostat bi trebao biti podešen od 20 do 22 stepena celzijusa, te se smatra da je to najugodnija temperatura za bebe. Također, stručnjaci naglašavaju da bebino tijelo uvijek treba biti toplo, te da ga ne treba previše zagrijavati niti hladiti.

Boravak novorođenčadi u gužvama

Većina roditelja odmah po rođenju žele da “upoznaju” bebu sa mnogobrojnim članovima familije, međutim to je pogrešno, kažu stručnjaci. Pogotovo takva druženja treba izbjegavati kada je sezona gripe. Neophodno je da bebu štitite prva dva mjeseca mjeseca njenog života od izlaganja vanjskim utjecajima, pogotovo od ljudi koji su prehlađeni. Tada je bebin imuni sistem slab i još se razvija i jača. To ne znači da ne biste trebali nikako napuštati kuću, naprotiv, savjetuju se šetnje u prirodi i na čistom vazduhu, pogotovo kada je lijepo vrijeme.