Signal za spavanje
10

Bijela buka pomaže bebama da prije utonu u san, no treba je koristiti oprezno

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uspavljivanje bebe katkad može biti veliki izazov i baš zato neki roditelji posežu za čarobnom bijelom bukom kako bi pomogli svojoj bebi, ali i sebi utonuti u čvrst san.

Iako je bijela buka zaista popularna, ona nije savršeno rješenje, posebno kada su u pitanju bebe. Sve što trebate znati o korištenju bijele buke za bebe, kao i kako tačno djeluje, piše stranica mindbodygreen.com.

1. Istraživanje pokazuje da pomaže bebama utonuti u san u roku nekoliko minuta

Ovo je tvrdnja koja će sigurno privući pažnju roditelja koji imaju problema sa spavanjem. Jedno starije istraživanje obuhvatilo je 20 beba koje su imale između dva i sedam dana i nasumično ih podijelilo u dvije grupe. Jedna grupa beba bila je izložena bijeloj buci, dok druga nije. Većina beba iz prve grupe (80 posto) zaspala je u roku pet minuta, dok je samo 25 posto beba koje nisu imale bijelu buku zaspalo za to vrijeme.

"Bijela buka maskira povremene zvukove u domaćinstvu koji mogu probuditi bebu, poput motora automobila, zatvaranja vrata, pranja suđa. Također, bijela buka bebama može biti 'signal za spavanje'. Drugim riječima, kada beba čuje zvuk, on joj postaje refleks za spavanje na isti način na koji uključen televizor djeluje na odraslu osobu", kaže psihologinja za spavanje Lynelle Schneeberg.

2. Međutim, mnogi uređaji za bijelu buku preglasni su za bebe

Istraživanje je otkrilo da mnogi popularni uređaji za bijelu buku koji se prodaju, mogu biti preglasni za novorođenčad kada se jačina poveća. Nekoliko modela zvučnih uređaja korištenih u punoj jačini premašilo je 50 dBA, što je preporučena granica buke za dojenčad u jaslicama.

Istraživači preporučuju roditeljima da glasnoća ne bude visoka. Jačina bijele buke trebala bi biti postavljena što niže i učinkovitije, a nikad glasnije od jačine razgovora.

3. Uvijek je držite najmanje dva metra od bebe koja spava

Ista studija objavljena u časopisu Pediatrics preporučila je baš ovu udaljenost, uz nisku jačinu emitiranja.

"Postavite zvučni aparat za bebe što dalje od novorođenčadi i nikada u krevetić", kaže Lynelle Schneeberg.

Iako je preporučena udaljenost dva metra, savršeno je u redu pomaknuti uređaj za bijelu buku još dalje od bebe, ako imate prostora.

4. Isključite aparat za bijelu buku nakon što beba zaspi

Zvuči primamljivo ostaviti emitiranje bijele buke tokom cijele noći, ali to se zaista ne preporučuje.

"Koristite uređaj samo neko određeno vrijeme", savjetuje Schneeberg. Ona preporučuje upotrebu tajmera ili isključivanje nakon što beba zaspi, pod uvjetom da ste vi još uvijek budni.

5. Smanjujte upotrebu bijele buke kako beba raste

Sve što se koristi za promjenu ponašanja moglo bi prerasti u naviku koje se teško kasnije osloboditi. Vašoj bebi može biti teško odviknuti se od bijele buke i možete doći u situaciju da bez nje ne može zaspati.

"Preporučujem da se bijela buka koristi tokom prvih šest mjeseci života ili dovoljno dugo dok se bebin san ne učvrsti. Zatim smanjujte upotrebu kako bi dijete moglo spavati normalno i pored uobičajene buke u domaćinstvu, i kako bi moglo zaspati u bilo kojem trenutku i okruženju. Većina nas nije odrastala spavajući s bijelom bukom i sve je bilo u redu", kaže Schneeberg.

Stručnjaci poručuju da uređaj za bijelu buku može biti učinkovita pomoć bebama. Pobrinite se, međutim, da zvuk nije preglasan.