{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH na 48. mjestu po zdravlju majki i djece, najlošije rangirana u regiji

S
6.5.2014. u 17:19
14
49
BiH na 48. mjestu po zdravlju majki i djece, najlošije rangirana u regiji
14
BiH na 48. mjestu po zdravlju majki i djece, najlošije rangirana u regiji
Nevladina organizacija Save the Children objavila je danas da je BiH rangirana na 48. poziciju u izvještaju koji se odnosi na zdravlje majki i djece i na najnižoj je poziciji među zemaljama bivše Jugoslavije.
Od 178 zemalja uključenih u istraživanje "Indeks o stanju majki u svijetu", kojim se ocjenjuju zemlje po pitanjima zdravlja majki i djece, njihovom obrazovnom, ekonomskom i političkom statusu, Finska je najbolja zemlja za majčinstvo, a Somalija na dnu liste. Od zemalja regije jedino Albanija je lošije rangirana od BiH i na 83. je mjestu.

U saopštenju organizacije Save the Children navodi se da se smrtnost porodilja i novorođenčadi u nerazvijenim zemljama svijeta može dramatično smanjiti, ukoliko se učine napori da se unaprijede usluge za majke i djecu, ali i da neke zapadne zemlje zaostaju za drugim bogatim zemljama.

Etiopija je vodeća zemlja u Africi i od 2000. godine je smanjila stopu smrti porodilja više nego bilo koja druga zemlja na ovom kontinentu.

Indeks o stanju majki pokazuje da se u SAD mogućnost da 15-godišnja djevojčica umre od posljedica trudnoće povećala za 50 posto od 2000. godine, pa tako Amerikanke imaju jednak rizik od smrti u vezi sa trudnoćom kao žene u Iranu ili Rumuniji.

"Više od polovine smrtnih slučajeva majki i djece dešava se u nestabilnim ili zemljama u konfliktu, kao što su Demokratska Republika Kongo ili Afganistan. Velika većina smrti majki i djece dešava se usljed loše infrastrukture, nedostatka pristupa osnovnoj opremi ili zbog neprisustvovanja stručnog osoblja tokom porođaja", izjavila je izvršni direktor organizacije Save the Children Jasmine Whitbread.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: