Ohrabrujući rezultati
21

Bebe začete vantjelesnim putem nemaju povećan rizik od dobijanja malignih oboljenja

Klix.ba
Svi budući roditelji brinu, posebno oni koji prolaze kroz proces vantjelesne oplodnje, o ishodu trudnoće i zdravstvenom stanju njihovog djeteta. Međutim, nova studija otkriva da bebe koje su začete vantjelesnim putem nisu izloženije većem riziku od malignih oboljenja u odnosu na drugu djecu.

"Ovi rezultati pružaju ohrabrujuće dokaze da djeca začeta u in vitro uvjetima nemaju povećan rizik od dobijanja raka ili nekih drugih zloćudnih bolesti", kaže autorica studije Flora van Leeuwen.

Važno je istaći da je ova studija prva koja ispituje dugoročni rizik od dobijanja raka kod djece začete vantjelesnom oplodnjom u poređenju s onom u općoj populaciji ili onom djecom koja su prirodno začeta, ali čije su majke imale određene probleme vezane za plodnost.

Studija je obuhvatila skoro 48.000 djece u Holandiji koja su praćena u prosjeku 21 godinu. Od te djece više od 24.000 je začeto IVF metodama, oko 14.000 prirodnim putem, a gotovo 10.000 je začeto prirodno ili uz pomoć lijekova za plodnost, ali ne i IVF-om.

Tokom perioda praćenja, samo se kod 231 ispitanika razvio rak. Nakon uzimanja u obzir brojnih faktora, istraživači su zaključili da djeca koja su začeta vantjelesnim putem nemaju povećan rizik od dobijanja raka, prenosi Health24.

Studija je objavljena u časopisu Human Reproduction.