Put do hrane
0

Bebe stare tek nekoliko dana mogu "nanjušiti" majčino mlijeko

Sarajevo-x.com
Nisu samo odrasli ti koji ne mogu odoljeti mirisu hrane. I bebe stare tek nekoliko dana mogu "nanjušiti" majčino mlijeko, pokazuju istraživanja.

Stračnjaci tvrde da novorođene bebe put do hrane pronalaze zahvaljujući svojim nosićima. Žlijezde, koje se nalaze oko majčinih bradavica, proizvode tekućinu čiji miris je malim bebama neodoljiv.

Studija je pokazala da su novorođenčad čije su majke imale više takvih žlijezdi bolje jela i dobijala brže na težini. Ovo otkriće bi moglo pomoći da se prijevremeno rođene bebe nauče kako dojiti, kažu istraživači.

Poznato je da se žlijezde oko bradavice povećavaju tokom trudnoće, te da ponekad ispuštaju malu količinu tečnosti. No, vjerovalo se da ta tekućina služi za vlaženje kože, ali nova istraživanja pokazuju da je zaslužna za podsticanje bebinog apetita.

Francuski naučnici prebrojali su žlijezde na bradavicama kod 121 porodilje. Zatim su pratili koliko su bebe sisale i dobijale na težini. Kod žena koje su imale više od devet žlijezdi na jednoj dojci mlijeko je nadolazilo prije. Također, njihove bebe su brže dobijale na težini.

Posebno je ovo bilo izrađeno kod prvorotki. Naučnici iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Dijonu kažu da se prve bebe oslanjaju na pomoć prirode tokom dojenja zato što su njihove majke još uvijek neiskusne.