Istraživanje
0

Bebe najviše plaču u Kanadi i Velikoj Britaniji, a najmanje u Danskoj i Njemačkoj

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bebe najviše plaču u Velikoj Britaniji, Kanadi, Italiji i Holandiji, a najmanje plaču u Danskoj, Njemačkoj i Japanu.

Istražujući koliko bebe širom svijeta plaču u prva tri mjeseca života, psiholozi iz Velike Britanije napravili su univerzalne karte o normalnoj količini plakanja u tom periodu.

"Bebe se u prvim sedmicama života razlikuju po tome koliko plaču", rekao je Dieter Wolker koji je vodio studiju na Univerzitetu Warwick.

Dodao je da možemo saznati više posmatrajući kulture u kojima djeca manje plaču, uključujući i postupke roditelja i faktore koji su povezani s trudnoćom i genetikom.

Istraživanje je pokazalo da su zbog grčeva u želucu bebe u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji plakale tri sata dnevno najmanje tri dana u sedmici. Najniža stopa prisutnosti grčeva u želucu kod beba je u Danskoj i Holandiji.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prema podacima dobijenim ovim istraživanjem, u prve dvije sedmice plaču u prosjeku dva sata. Narednih nekoliko sedmica plaču malo više, a vrhunac dolazi u šestoj sedmici kada plaču dva sata i petnaest minuta. zatim se plakanje smanjuje na prosječno sat i 10 minuta u dobi od 12 sedmica.

Ipak, postoje mnoge varijacije, jer neke bebe plaču pola sata dnevno, a neke i do pet sati.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Journal of Pediatrics učestvovalo je 8.700 beba iz Velike Britanije, Njemačke, Danske, Japana, Holandije, Kanade i Italije.

Wolker je rekla da će njihova grafika plakanja pomoći zdravstvenim radnicima da objasne roditeljima je li normalno koliko njihovo dijete plače u prva tri mjeseca ili trebaju potražiti pomoć.