Dizanje tenzija
0

Bake i dede mogu nauditi djeci tokom razvoda roditelja

Sarajevo-x.com
Podizanjem tenzija među osobama koje se razvode, bake i dede mogu nanijeti štetu svojim unucima, navode porodična savjetovališta, prenos Telegraph.

"Neko od njih dvoje često koristi roditelje kako bi podgrijali vatru za vrijeme razvoda", rekao je advokat porodičnog prava u Engleskoj, David Norgrove. On kaže da postoje planovi da se razvodi i legalno izoluju od utjecaja drugih faktora.

Dodao je da su bake i dede veoma važni u odgoju djece, ali da često uzrokuju probleme paru koji nastoji ostvariti normalan odnos radi svoje djece, nakon što prevaziđu razvod.

"Nisu sve bake i dede divni, vrlo često staju uz svoju djecu makar oni bili krivi za ravod braka", rekao je Norgrove. On je objavio priručnik o razvodu koji nema dodatak o pravu baka i deda da posjećuju svoje unuke, tvrdi da bi ovo trebalo biti u domenu zajedničkog dogovora.

On također preporučuje seriju pomirbenih sesija prije nego se paru i legalno dozvoli da bude razveden. Norgrove je rekao da bake i dede često okreću djecu protiv roditelja koji nije njihov sin ili kćerka. Ponekad je taj postupak nesvjestan, a ponekad to namjerno rade.
Zbog ovog i mnogih drugih razloga potrebno je razvod dvoje ljudi prepustiti njima, a sa djecom redovno komunicirati o tome šta se dešava i pri tome ih poštedjeti prljave igre.