Novi zakon
1

Američki aerodromi će uskoro imati prostorije za dojenje

Klix.ba
ilustracija: Shutterstock
ilustracija: Shutterstock
Svi važniji aerodromi u Sjedinjenim Američkim državama uskoro će morati imati prostorije u kojima će žene moći dojiti djecu ili izdajati mlijeko, piše People.

Prema novom zakonu, majke više neće djecu dojiti u toaletu, jer će veliki i srednje veliki aerodromi morati osigurati prostoriju u kojoj će majka moći nahraniti svoju bebu. Prostorija će imati vrata koja se mogu zaključati, stolicu i sto za odlaganje stvari, a bit će prilagođena i osobama s invaliditetom.

Također, i muški i ženski javni toaleti morat će imati stolove za previjanje beba, što do sada nije bio slučaj.

Ovaj zakon donesen je zahvaljujući naporima senatorice Tammy Duckworth koja je putujući s trogodišnjom kćeri Abigail doživjela loše iskustvo.

''Kao majka koja doji, morala sam se držati rasporeda hranjenja i izdajanja i tokom putovanja, ali sam shvatila da je nemoguće naći prostoriju koja je čista i u kojoj ću moći zadržati svoju privatnost" , otkrila je Duckworth prošle godine za Cosmopolitan.

Duckworth je kazala i da nema problem da doji dijete u javnosti, ali da joj je neugodno izdajati se.

''Na aerodromu su me uputili u WC, što je bilo suludo. Sigurno nikada putnicima ne bi rekli da trebaju jesti u WC-u, ali im je sasvim uredu reći da bi trebali izdajati mlijeko na WC šolji", kazala je Duckworth.

Novac za prostorije za dojenje djece bit će izdvojen iz već postojećih fondova za poboljšanje aerodroma, bez dodatnih troškova poreznim obveznicima.