Mnogo bolji efekat
23

Američka škola djecu umjesto u kaznu šalje na meditaciju, rezultati su odlični

L.K.
Prema tradicionalnim metodama, kada djeca prave probleme u školi nastavnici ih šalju u kaznu ili ih suspenduju. Međutim, osnovna škola u Baltimoreu ima bolju metodu. Riječ je o meditaciji, a ona za sada ima mnogo bolji efekat nego svi načini kažnjavanja.

Osnovna škola Robret W. Coleman povezala se sa jednim od centara za meditaciju te promijenila svoj način pristupa problematičnoj djeci. Pokrneuli su program koji djecu uče da se opuste i pokušaju sagledati problem iz druge perspektive, kao i da nauče disati i reagovati na teške situacije.

Problematična djeca se šalju u salu u kojoj ih istrenirani stručnjaci uče kako se nositi sa stresom, anksioznošću i drugim problemima koji ih mogu potaknuti da prave probleme. Međutim, ove seanse nisu namijenjene samo problematičnoj djeci, pa i ostali dobrovoljci mogu pristupiti seansama.

Osim što ovaj projekat pomaže mnogoj djeci, na neki način pomaže i njihovim porodicama. Djeca iz škola odlaze u svoje domove gdje uče članove svoje porodice da dišu kada se uznemire i da meditiraju kada se žele opustiti.

Učenici svakog jutra mogu čuti opuštajuće tonove muzike za opuštanje iz zvučnika škole, tako da svaki dan počinju maksimalno opušteni.