Uzroci i liječenje
13

Ako se na licu vaše bebe pojavi osip, nemojte paničiti

DP
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Evo što trebate znati o osipu koji se javlja kada bebi rastu zubi.

Bebe kojima rastu zubići ili koje su tek prohodale obično dosta sline, a prateća pojava često zna biti i osip na licu. Ovaj osip zna zadati dosta problema i svaka mama će ga poželjeti spriječiti, ako je moguće, ili učiniti da što prije nestane kako bebama ne bi stvarao neugodnost. Ovo su stvari koje treba imati na umu, piše todaysparent.com.

O kakvom se osipu radi?

Kad bebama rastu zubi, one mnogo sline.

"Te sline sadrže komadiće hrane s enzimima za probavu u samoj pljuvački koji djeluju nadražujuće na kožu i izazivaju osip", objašnjava pedijatrica Candice Jones.

U kojim godinama se javlja?

Ovaj osip obično se javlja kod beba i mališana između 6 i 24 mjeseca starosti - to je vrijeme kada zubići rastu.

Kako izgleda ovaj osip?

Osip se obično opisuje kao crveni, hrapavi osip s malim plikovima, a ponekad se javi i ispucala koža. Osip može biti i neugodnog mirisa, jer slina može prenijeti i mirise. Osip će se s vremenom smanjivati, jer će bebe sve manje sliniti kako vrijeme prolazi.

Gdje se pojavljuje?

Najčešće se osip javlja na obrazima, ustima, bradi i vratu - drugim riječima, tamo gdje su sline najviše koncentrirane. U nekim slučajevima javlja se i na gornjem dijelu grudi.

Postoje li drugi osipi koji izgledaju kao ovaj?

Osipi mogu biti izazvani različitim virusima i obično su povezani s groznicom. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu. Osip koji nastaje zbog slinjenja ne izaziva groznicu - premda se rast zubi ponekad može povezati s malim porastom tjelesne temperature (ispod 38 Celzijevih stepeni), što se ne smatra pravom groznicom. Ekcem, također poznat kao atopijski dermatitis, može uzrokovati crvene mrlje i pojaviti se bilo gdje na tijelu, posebno iza koljena i ušiju, na pregibu laktova i na rukama. Provjerite kod svog liječnika ako niste baš sigurni što uzrokuje osip.

Kako možete spriječiti ovaj osip?

Najbolje je nježno i često brisati sline mekom krpom. Ako je bebina majica mokra od slina, obavezno je promijenite što je prije moguće. Nježno nanesite ljekovite dječije masti koje sadrže vazelin i koje će stvoriti barijeru za zaštitu kože od slina. U slučaju da nešto od ovih preparata završi na usnama bebe, neće biti nikakvih posljedica.

Kako liječiti osip?

Ako je osip blag, slijedite iste korake kao i za prevenciju, nježno brišite sline, uklonite vlažne majice ili partikle i napravite neku barijeru. Održavajte bebinu kožu što čistijom i sušom.

"Također, željet ćete ograničiti i druge potencijalno iritantne stvari na koži. Zato koristite losione bez mirisa i boje, sapune i deterdžente", kaže Jones. Perite bebinu kožu nekoliko puta dnevno toplom vodom i osušite je. Pokušajte smanjiti upotrebu pudera, jer sline mogu zaglaviti između pudera i kože. Ako je koža napukla, krvari ili curi i beba je trlja jer joj smeta, posjetite svog liječnika koji će vam prepisati odgovarajuću kremu. Ne koristite kremu na recept koja je propisana drugom članu porodice.