Ženska pitanja
1

Ako pokušavate dobiti bebu: Ovo su najčešći mitovi o plodnosti

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ako pokušavate dobiti bebu, trebate shvatiti kako će vam pravilno praćenje ovulacije dati najbolje šanse da zatrudnite.

Savjetodavni blog za buduće mame Emma's Diary razotkriva najčešće mitove o plodnosti i predstavlja neke činjenice vezane za ovulaciju.

Uvijek ovulirate 14. dan ciklusa

Trajanje vašeg menstrualnog ciklusa može varirati od 24 do 36 dana s periodom ovulacije koji se javlja 12.-14. dana prije narednog perioda. Ako imate ciklus od 28 dana, ovulacija bi se trebala desiti na polovini ciklusa, tj. oko 14. dana. Međutim, ako vaš ciklus traje redovno 30 dana, ovulacija će se obično javiti između 16. i 18. dana.

Možete zatrudnjeti samo ako imate seks na dan ovulacije

Tačno je da možete zatrudnjeti ako imate seks pet dana prije ovulacije i na dan ovulacije. To je zbog toga što sperma može preživjeti u vagini, maternici ili jajovodu čak do pet dana.

Da biste mogli zarudnjeti potrebno je da imate orgazam

Naravno, vaš partner mora imati orgazam kako bi se osigurao dotok sperme do jajovoda. Međutim, ženski orgazam nema nikakav utjecaj na proces oplodnje.

Morate imati seks svaki dan plodnog perioda kako biste zatrudnjeli

Vaše vrijeme tokom kojeg možete ostati trudni za vrijeme ciklusa iznosi oko šest dana, tako da seks u bilo kojem trenutku u tom vremenskom rasponu može dovesti do trudnoće. Neki stručnjaci sugeriraju da će seksualni odnos svaka dva dana tokom plodnog perioda povećati šanse za trudnoću.

Ako ste uzimali kontracepciju, trebat će vam više vremena da zatrudnite

Apsolutno je moguće da u roku od mjesec dana nakon što ste prestali uzimati kontraceptivne pilule ostanete trudni, ali također može potrajati nekoliko mjeseci da se vaši hormoni vrate u normalu.

Povećanje tjelesne temperature ukazuje na to da su nastupili plodni dani

Tačno je da povećanje tjelesne temperature tokom nekoliko ciklusa može biti dobar indikator u prepoznavanju vaših najplodnijih dana. Međutim, s obzirom na to da se temperatura povećava tek nakon ovulacije, dosta je preciznije koristiti komplet za ovulaciju koji se može kupiti u svakoj bolje opremljenoj apoteci, a koji ukazuje na vrijeme plodnih dana otkrivanjem porasta luteinizirajućeg hormona (LH) koji se javlja neposredno prije ovulacije.

Ovulacija je bolna

Za većinu žena ovulacija je iskustvo bez bolova. Međutim, blizu 20 posto žena osjeća neku vrstu neugodnosti, bilo s donje strane leđa ili u abdomenu neposredno prije ovulacije. Poznato kao "mittelschmerz", ovo stanje može trajati od sat vremena pa sve do nekoliko dana, ali se izuzetno rijetko javlja.

Nepravilan menstrualni ciklus ukazuje na to da ste neplodni

Ako imate nepravilan menstrualni ciklus otežano ćete utvrditi vrijeme vaših plodnih dana, ali to nikako ne znači da ste manje plodni. Imati seks svakih nekoliko dana tokom cijelog mjeseca može povećati vaše šanse da zatrudnite. Međutim, neregularni periodi mogu ponekad biti uzrokovani drugim zdravstvenim poteškoćama koje mogu utjecati na vašu plodnost pa je stoga vrlo bitno zatražiti savjet ljekara.

Određene poze mogu povećati šanse za trudnoću

Nema dokaza da ležanje s nogama u zraku ili prakticiranje drugih poza tokom seksa povećava šansu da ostanete trudni.

Tjelesna težina ne utječe na plodnost

Da biste sebi dali najbolje šanse da zatrudnite, morate imati optimalnu tjelesnu težinu. Gojaznost utječe na estrogen pohranjen u vašim tjelesnim masnim tkivima koji može biti glavni uzročnik neuravnoteženosti hormona koji mogu naštetiti ovulaciji. S druge strane, pothranjenost može dovesti do pojave neregularnih menstrualnih perioda.