lifestyle
242

Banjalučani očarani moćnim šarplanincima koji su prodefilovali Trgom Krajine

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
Revijom šarplaninaca danas je na Trgu Krajine u Banjoj Luci počela proslava 20 godina rada Kinološkog društva Republike Srpske.

Banjalučani su tom prilkom mogli da vide svu ljepotu šarplaninske rase pasa, a ova pasmina vrijedi za autohtonu sa ovih prostora.

"Mi smo narod koji voli šarplaninca i koji ga je zaštitio u trenutku kad je bio jako blizu nestajanja. Rad našeg kluba sačuvao je linije pasa, podigli smo nivo šarplaninca u našim kinološkim krugovima na najvišem nivou", rekao je za Klix.ba Duško Kuzmanović, predsjednik šarplaninac kluba Krajišnik iz Banje Luke.

On je istakao da se nada da će se ovom revijom i panel diskusijom o šarplanincu, na kojoj će govoriti najeminentnija kinološka imena iz oblasti planinskih pastirskih pasa, poraditi na afirmaciji ove rase pasa.

Ako si dobar čovjek imat ćeš i dobrog psa

Šarplaninac je veoma atraktivan i masivan pas i na prvi dojam dobija se uvid da se radi o jako skupom psu.

Međutim cijene šteneta šarplaninca variraju zavisno od samog kvaliteta njegovih roditelja.

"Mi se trudimo u našem klubu, prije svega kada su u pitanju neka djeca koja svojim radom i ponašanjem zasluže, da imaju plemenitog psa poput šarplaninca. U takvim prilikama poklonimo psa", istakao je Kuzmanović i dodao da cijena zavisi i od dobrote čovjeka koji ga kupuje.

"Ako se radi o odgovornom, dobrom i humanom čovjeku koji želi da ima šarplaninca i cijena je mnogo prihvatljivija", istakao je Kuzmanović.

Briga o šarplaninskoj vrsti ima poseban tretman

Na prostoru Republike Srpske postoje 24 osobe koji rade ozbiljno posao uzgajanja ove vrste pasa i oni imaju više od 4 psa u svom leglu, a postoji više zaljubljenika u šarplaninca koji imaju jednog do dva psa.

"Naš klub ima leglo od 24 psa i tu se radi o vrhunskoj kvaliteti šarplaninaca i mi kroz taj rad radimo i na brendiranju ove vrste pasa u okviru RS", rekao je Kuzmanović.

Klub Krajina koji vodi Kuzmanović vodi posebnu brigu o šarplanincima, a stručni tim ljudi pazi na kvalitetu pasa i sortiraju ih po tome koji pas će sa kojim psom da pravi leglo, daju dozvole kada psi trebaju da se pare, upozoravaju i edukuju vlasnike o samom odgoju pasa jer se radi o jako snažnim psima i potrebna je posebna stručna pomoć pri dresuri, te ih uče na ispravan način da hrane svoje ljubimce.

"Mi vodimo računa o preko 200 šarplaninaca i važno je da se kontinuitet kvalitetnog uzgajanja ove rase ne pobriše. Loše vođenje sparivanja pasa, nedovoljno poznavanje i neadekvatno vođenje rodovnika može da uništi krvnu liniju kvalitetnih pasa ako ih ukrstimo sa psima koji nisu čistokrvni šarplaninci. Na taj način slabimo pasminu", istakao je Kuzmanović.

Darko Miljuš iz Banje Luke je vlasnik dvogodišnjeg šarplaninca i jako je ponosan što ima tako plemenitog i snažnog psa.

"Šarplaninac je jako pouzdan pas, vjeran i razmažen ali i veliki čuvar. Za održavanje nije težak i ljubimac je cijele moje porodice", kaže Darko i dodaje da je ova pasmina prilagodljiva djeci i da se vole igrati sa njima.

"Za manje uzraste je i jako atraktivan jer mala djeca ga mogu i jahati što im pričinjava veliko zadovoljstvo a na taj način se i zbližavaju sa svojim ljubimcem", rekao je ovaj ponosni vlasnik šarplaninca.

Porijeklo šarplaninca

Ime i porijeklo šarplaninski psi vode od Šarplanine koja se nalazi na granici Srbije, tačnije Kosova sa Albanijom. Njegovi preci došli su iz Azije sa velikim migracijama naroda. Veoma jak, naoružan izuze­tno moćnim zubima i prilagodljiv je za čuvanje ovaca od vukova. Tri šarplaninca su sposobna da savlada­ju čopor vukova i tako zaštite stado koje čini više od petsto ovaca.

Šarplaninci mogu da se sretnu u cijeloj bivšoj Jugosla­viji. Koriste se za čuvanje kuća, a neki se uvježbavaju i kao vojni psi. Inteligentan je i živahan, šarplaninac brzo shvata šta se od njega očekuje i rado sluša. Ima jako dobre kvalitete jer je miran, blag i uravnotežen pas.