Tehnike samospašavanja
26

Banjalučani na Manjači uče kako da se snađu i prežive u prirodi

M. N.
Banjalučani će u nedjelju imati priliku da nauče kako da se snađu i prežive u prirodi. Kurs organizuje udruženje "Centar za aktivnosti na otvorenom" besplatno na Manjači.

Osobe koje odluče doći na Manjaču 6. oktobra naučit će sljedeće tehnike: pravljenje bivaka, tehnike samospašavanja, traženje, sakupljanje i pročišćavanje vode, pronalazak hrane u divljini, prelazak preko teških terena kao što su rijeke, jezera, strma i teško prohodna područja, kretanje i orijentacija u prirodi, pružanje prve pomoći, identifikovanje životinjskih tragova i postavljanje zamki, vezivanje čvorova i njihova pravilna primjena, upotreba noža i paljenje vatre.

"Naš cilj je da pokretanjem, koordinacijom i organizovanjem aktivnosti na otvorenom dovedemo do poboljšanja psihofizičkog razvoja omladine, upotpunjavanja života odraslih, izgradnje timskog duha i samopouzdanja sa ciljem bolje kohezije pojedinca u društvu. Uvidjevši da savremeni čovjek "boluje" od nedostatka prirode, želimo da pružimo mogućnost ljudima iz urbanih sredina da posjete i dožive prirodu. Jedan od naših primarnih ciljeva jeste pružanje mogućnosti učenja i aktivnosti u prirodi za sve mlade ljude, kao i promovisanje prednosti boravka u prirodi i na otvorenom", kazali su iz ovog udruženja.

Kurs vodi Aleksa Marić, inače član GSS-a Banja Luka. Ovo udruženje je do sada organizovalo više kurseva u kojima su učestvovale porodice. Osim uživanja u avanturi, porodice su naučile mnogo korisnih vještina koje mogu koristiti u životu.

Aktivnosti su besplatne jer se organizuju u saradnji sa Gradom Banja Luka. Cilj je i povećati vrijeme ljudi provedeno na otvorenom s obzirom na to da su brojne analize ukazale da većina građana sve više vremena provodi u zatvorenim prostorima i nije aktivno.

Ovaj kurs vrlo je koristan i opasnim i neočekivanim situacijama može pomoći u spašavanju vlastitog, ali i tuđih života.