lifestyle
0

Australija: Kornjača proslavila 175. rođendan

FENA
Australci su u utorak priredili rođendansku zabavu golemoj kornjači Harriet staroj 175 godina, za koju se vjeruje da je najstarije živo biće na svijetu i da ju je s Galapagosa donio sam Darwin.

Na zabavi u zoološkom vrtu kraj Brisbanea posluživala se torta u čast dugog i zanimljivog života kornjače koji je, nada se njena njegovateljica Laura Campbell, još daleko od kraja.

Još par godina i Harriet će potući starosni rekord od 188 godina koliko je doživjela jedna druga kornjača s Galapagosa koja je do smrti bila sreća i ponos kralja Tonge.

Harriet je toliko stara da je doživjela pojavu prvog automobila, parne lokomotive, zabranu ropstva i industrijsku revoluciju.

Vjeruje se da je imala pet godina kada je engleski prirodoslovac 1835. godine Charles Darwin posjetio otočje Galapagos u Južnoj Americi i doveo je sa sobom u Evropu.

Darwin je tada pokupio tri kornjače - Toma, Dicka i Harrya -ne znajući da sve tri nisu mužjaci. Tek 1950.-tih, nakon što je pola stoljeća živjela kao mužjak, Harriet je dobila novo ime prema novootkrivenoj ženstvenosti.

Iako se neki još spore oko njezine prošlosti, DNA testovi potvrdili su poznu životnu dob i podrijetlo s Galapagosa.