lifestyle
0

Aukcija luksuznih predmeta mafijaškog kuma Bonanna

NINA
Joe Bonanno
Joe Bonanno
Porodica preminulog šefa newyjorške mafije Joe Bonanno, za koga se vjeruje da je poslužio kao inspiracija za glavni lik u filmu "Kum" Francisa Forda Coppole, stavila je na prodaju preko Interneta njegove lične predmete počevši od kišnog mantila, kravata i šešira do sivog Cadilaca iz 1976. s ugrađenim aparatom za prisluškivanje.

Joe Bonanno, poznatiji kao Joe Bananas, predvodio je pet kriminalnih newyjorških porodica između tridesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Umro je 2002. u 97. godini u Tusconu, u državi Arizona.

"Posjedovao je mističnu auru", izjavila je njegova nevjesta, Rosalie Bonanno. "Imao je puno pristaša i izazivao divljenje mnogih. Smatrali smo da treba da s njima podijelimo njegovu ostavštinu", dodala je ona, kako prenosi agencija Reuters.

Rodom s Sicilije, Bonanno je u mladosti često hapšen zbog navodnih veza s Al Caponom, ali je za života proveo svega dvije godine u zatvoru.

Bonanno se preselio u Tuscon 1968., nakon povlačenja iz mafijaških poslova najvjerojatnije uslijed rata između klanova.

U svojoj autobiografiji Častan čovjek", objavljenoj 1983., Bonanno je otkrio unutarnje funkcioniranje "Komisija", kako je nazivao sindikat organiziranog kriminala. Do kraja života je poricao svaku umiješanost u trgovinu drogom i prostitucijom.