Kaže da se osjeća mlađe
6

Arnold Schwarzenegger tvrdi da mu je veganska prehrana spasila zdravlje

N. O.
Arnold Schwarzenegger (Foto: Twitter)
Arnold Schwarzenegger (Foto: Twitter)
Legenda bodybuildinga Arnold Schwarzenegger rekao je da se poslednjih pet godina hranio uglavnom biljnom ishranom i da je to značajno snizilo njegov holesterol te poboljšalo ukupno zdravlje, zbog čega se osjeća mlađe.

Schwarzenegger je u nedavnom izdanju svog email biltena rekao da je oko 80 posto onoga što je jeo vegansko. Dodao je da je napravio povremene izuzetke za odrezak ili bečku šniclu.

Odvajanje mjesta za poslastice u vašoj ishrani može pomoći da izbjegnete ograničenja i pomoći vam da se držite dijete na duži rok.

Glumac je otvoreno govorio o prednostima veganske dijete za zdravlje, inspirirajući generaciju veganskih bodybuildera da izgrade mišiće na biljnoj ishrani.

Rekao je da mu je to pomoglo da se osjeća "generalno zdravije i mlađe", kao i da mu je promjena pomogla u smanjenju nivoa LDL holesterola, vrste holesterola koji se ponekad naziva "lošim" holesterolom jer je povezan sa većim rizikom od srčanih bolesti.

"Moj nivo lošeg holesterola je toliko nizak da je moj doktor mislio da sam možda druga osoba", kazao je Schwarzenegger.

Određene namirnice životinjskog prijekla poput masnih komada mesa, prerađenog mesa te mliječnih proizvoda poput sira povezani su s višim nivoima holesterola.

Nasuprot tome, povrće, posebno lisnato povrće, i hrana poput cjelovitih žitarica, bobičastog voća i oraha mogu pomoći u snižavanju kolesterola bez lijekova, što je pomoglo iz 74-godišnjem glumcu koji i dalje redovno trenira.