Uzbudljiv podvig
34

Aniol Serrasolses u historijskom spustu kajakom niz vodopad na glečeru

D. B.
Katalonski avanturist i elitni kajakaš, Aniol Serrasolses, na svoju impresivnu listu podviga upisao je još jedan tako što se spustio niz najviši glacijalni vodopad na arhipelagu Svalbard u Norveškoj.

Serrasolses i njegov tim su krenuli u izazovnu ekspediciju na arhipelag Svalbard, jedno od najudaljenijih mjesta na Zemlji, a sve je počelo 36-satnim putovanjem morem od Longyearbyena do glečera Brasvellbreen.

Tim koji su još činili kajakaši David Sodomka, Aleix Salvat i Mikel Sarasola, pješačio je 11 kilometara preko ledenog arktičkog prostranstva kako bi došao do rijeke koja vodi do glacijalnog vodopada.

Tokom svog putovanja su se suočavali s brojnim preprekama uključujući penjanje opasnim ledenim zidovima, prelazak potoka i pukotina, kao i savladavanje nepredvidivih rijeka "bijele" vode isklesanih u arktičkom ledu.

Suočavajući se s glacijalnim vodopadom visine 20 metara, Serrasolses je započeo spust koji mu je osigurao mjesto u analima historije kajakaštva. Razmišljajući o historijskom spustu, impresionirani Serasolses nije krio svoje divljenje.

"Teško je pronaći prave riječi kojim bi se opisao ovaj osjećaj. To je kao vožnja kajakom na drugoj planeti. Bez sumnje, ovo je najjedinstvenije kajakaško iskustvo koje sam doživio u svom životu", rekao je Aniol.

Suočavajući se sa tako nepredvidivim arktičkim okruženjem, tim je bio svjestan rizika.

"Bili smo u okruženju koje se stalno mijenja, na potpuno nepredvidivom mjestu. Znali smo koliko je to rizično, ali kad pogledate oko sebe, sve je imalo smisla", dodao je on.

Spust nazvan "Philip's Ladder" odaje počast čvrstom drugarstvu i kolektivnom duhu tima. Ovo ime simbolizira podršku i jedinstvo koji su bili presudni u ostvarenju ovog izuzetnog podviga.

Još jedan ključni element u uspjehu ovog podviga bila je saradnja s brendom Prada Linea Rossa, proizvođačem tehničke opreme koju je Serrasolses koristio za suočavanje s teškim arktičkim uslovima. Odjeća koju je odabrao sportista zapravo pripada novoj kolekciji jesen/zima za 2023. godinu.

Ovaj izuzetni podvig bit će prikazan u nadolazećem dokumentarcu "Ice Waterfalls", koji će biti emitovan na Red Bull TV. Film će ponuditi priču o Serasolsesovom historijskom putovanju, kao i uvid u iskušenja i uspjehe ove nevjerovatne kajakaške avanture.