Razne frustracije
26

Amerikanke osmislile telefonsku liniju na kojoj žene mogu izbaciti bijes

Klix.ba
Telefonska linija projekta nazvanog "For A Bad Time Call", koji je nedavno pokrenut u Americi, ohrabruje žene širom svijeta da anonimno izbace bijes i ljutnju iz sebe pozivom na njihov broj.

"Pozovite nas samo kako biste se izgalamili ili ukoliko imate potrebu izbaciti bijes iz sebe jer ste umorni od mirnog objašnjavanja vaših prava gluhim ušima", navode organizatori projekta uz objašnjenje kako misle da je ženski bijes potcijenjen, koristan i produktivan.

Autorica projekta "For A Bad Time Call" Anne Jaconette kazala je za Verge kako se ženski bijes često zanemaruje. Umjesto odbacivanja takvih emocija, ona kroz svoj projekat želi pružiti ženama katarzu i validaciju.

Jaconette, koja radi u izdavaštvu, pokrenula je telefonsku liniju krajem novembra s njenom prijateljicom, radio producenticom Clare Roth. Svaki poziv se snima, a njih dvije biraju one najbolje za radio emisiju. Dosad ih svake sedmice pozivaju deseci nezadovoljnih žena koje imaju potrebu izgalamiti se iz raznih razloga.

U tri epizode emitiranja emisije, žene su vrištale na dostavljača pizze koji ih pita žive li same, zbog borbe s majčinstvom i bolnim raskidom, a jedna žena je vrištala zbog pogrešne ambalaže piletine.

Pretpostavlja se kako je projekt "For A Bad Time Call" odgovor na val optužbi o seksualnim napadima proteklih sedmica, prenose američki mediji. Žene nikada prije nisu više pričale o seksualnim zlostavljanjima i uznemiravanjima, a sve je krenulo od holivudskog producenta Harveya Weinsteina.

Međutim, Jaconette i Roth tvrde kako su više od godinu dana razvijale projekat te kako seksualni napadi nisu jedina problematika kojom se žele baviti. Iako, priznaju njih dvije, najveći broj poziva koje primaju odnose se na seksualna uznemiravanja.

"Žene se svakodnevno susreću sa seksualnim napadima na raznim radnim mjestima. Zamislite koliko je to strašno", kazala je Jaconette.

Projekat "For A Bad Time Call" inspirisan je potrebom da se govori umjesto sluša. Jaconette kaže kako je iznenađena efektom govornih poruka bijesnih i isfrustriranih žena koje, kako kaže, gotovo meditativno djeluju na druge žene.