lifestyle
0

Američka pošta predstavila "vječnu marku"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka pošta predstavila je u ponedjeljak novu "vječnu marku" koja će vrijediti za slanje pisma bilo kada u budućnosti, bez obzira na promjene cijena poštarine.

"Ko je rekao da ništa ne traje vječno?", upitao se direktor Poštanske službe SAD-a John Potter, predstavljajući tu inovaciju u Nacionalnom poštanskom forumu u Washingtonu.

"Vječna marka je potrošačka inovacija koja jamči praktičnost i vrijednost bez presedana našim korisnicima. Vrijedit će zauvijek", rekao je Potter.

"Vječnu marku" krasi slika Zvona slobode - Liberty Bella, koja je, po riječima Pottera, odabrana jer se Zvono slobode smatra jednim od najpoznatijih simbola američke neovisnosti. Marka će se moći kupiti od 12. aprila po cijeni od 41 cent. Cijena dosadašnje "obične" marke iznosi 39 centi, a poskupit će na 41 cent počevši od 14. maja.

"Vječna marka" će tako eliminirati potrebu za doplaćivanjem od dva centa za staru zalihu maraka nakon tog datuma. Na novoj marki nije istaknuta cijena, već je ispisano "SAD prva-klasa zauvijek" umjesto cijene.

No ako je marka vječna ne znači da će joj i cijena biti takva, jer će se za sadašnji 41 cent moći nabaviti do iduće promjene cijene, a nakon toga će biti dostupna po novoj cijeni, javila je Hina.

Poštanska služba SAD isporučuje gotovo polovicu ukupne pošte na svijetu i ne prima nikakve državne subvencije, već svoj cijeli prihod od 73 milijarde dolara godišnje ostvaruje prodajom maraka i svojih proizvoda i usluga.