Atrakcija Sarajeva
1.4k

Ambiciozne najave: Miljackom će za nekoliko godina ploviti električni čamci

Piše: A. B.
Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša u BiH rezultiralo je potpisivanjem Inicijative za aktiviranje projekta "Čista rijeka Miljacka". Potpisali su je direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a Srđan Todorović.

Čibukčić je naglasio kako je ovaj projekt dokaz visokog nivoa razumijevanja i saradnje te da će nastojati zajednički djelovati u očuvanju životne sredine i zaštite okoliša kako bi se tako očuvalo zdravlje građana. Jedan od prvih koraka je upravo priprema i sufinansiranje projekta "Čista Miljacka".

"To je naziv za širi projekt 'Čiste vode cijele sarajevske kotline' čiji je cilj očuvati i poboljšati kvalitet vode u vodotocima i zaštititi resurse i ekosistem slivnih područja rijeka: Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, kao i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice Reljevo", kazao je Čibukčić.

Dodao je da trenutno Miljacka nije baš reprezentativna te da će se u prvoj fazi raditi na njenom prečišćavanju do ulaza u Sarajevo kako bi bila hemijski čista.

"Ovaj projekat se planira realizovati na području 32 općine FBiH i RS-a, a između ostalog i promovisati i turističke lokacije uz Miljacku. Znate da se Sarajevo na turističkoj karti Evrope pojavljuje na sve visočijem mjestu i potrebno je da okolišno budemo atraktivni svim gostima iz cijelog svijeta", istakao je Čibukčić.

Osim toga, nakon svih preduslova i aktivnosti prve faze projekta, isti u drugoj fazi podrazumijeva i saniranje 32 otvora od Skenderije do Vijećnice iz koji se ispušta oborinska i otpadna fekalna voda.

"Nakon toga ćemo napraviti jednu branu kod mosta na Skenderiji, da podignemo nivo Miljacke na 1,60 metara, a kao turističku atrakciju ćemo imati i vožnju električnim čamcima od Vijećnice do Skenderije i nazad. To je naš krajnji cilj kojim će ovaj kapitalni projekat rezultirati, kada je u pitanju segment promocije", kazao je Čibukčić.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović podsjetio je koje su to aktivnosti i mjere zaštite okoliša definisane ovim projektom.

Naglasio je da aktivnosti obuhvaćene ovim projektom obuhvataju sanaciju i izgradnju kanalizacione infrastrukture, prečišćavanje otpadnih voda pomenutih slivnih područja i uređenje vodotoka pogotovo u urbanom dijelu sarajevske regije jer su ta područja identifikovana kao zone sa prekomjernim stepenom oštećenja.

"Također, projekat predviđa i identifikaciju i rješavanje pitanja divljih deponija, a koje negativno utiču na kvalitet voda, rješavanje problema nekontrolirane sječe šuma, te korištenja vodnih resursa, eksploatacije materijala iz riječnih korita i sl. Sve ovo moguće je uz unapređenje ekološke svijesti stanovništva, što je također jedan od budućih zadataka svih institucija uključenih u oblast zaštite okoliša u BiH, pa tako i ovog projekta“, zaključio je Todorović.