U narednih 20 godina
66

Ambiciozan plan: Sydney planira podjelu na tri grada

Klix.ba
Vlasti grada Sydneyja objavile su ambiciozan plan. Australski grad s najviše stanovnika je najavio da se u narednih 20 godina želi podijeliti na tri cjeline, odnosno tri grada.

Ovaj radikalni plan nosi naziv "Metropola tri grada" i objavila ga je vladina agencija zadužena za korištenje zemljišta.

Podjelom na tri grada Sydney bi pokušao riješiti probleme poput velikog priliva stanovništva, izuzetno visokih cijena stanova i sve većeg zagušenja saobraćaja. Ovim očekuju bolji pristup stanovništva kućama, poslovima i uslugama.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Želimo da stanovnici Sydneyja imaju kvalitetan život", rekao je glasnogovornik komisije za CNN.

Grad bi, kako je planirano, bio podijeljen na Istočni lučki, Centralni riječni i Zapadni parkovski grad. Ipak, postavlja se pitanje kako se milionski grad može podijeliti na tri dijela?

Priča o tri grada

Populacija Sydneyja za 40 godina mogla bi se udvostručiti te bi 2056. godine ovdje moglo živjeti osam miliona stanovnika. Više od pola populacije živi u popularnom distriktu Istočna luka, gdje se nalaze i znamenitosti poput plaže Bondy i Opere, ali i aerodrom i centralni poslovni distrikt. Zbog svega toga grad se suočava sa ogromnim problemom prenapučenosti.

Kreirajući tri umjesto jednog grada zvaničnici se nadaju da bi mogli uvjeriti stanovnike na preseljenje na različite lokacije. Strategija "Grad u 30 minuta" osmišljena je tako da stanovnici žive na pola sata vožnje javnim prevozom od najbližeg centra. Za to je potrebno uvesti različite vrste prevoza, uključujući i nove saobraćajnice i linije željeznice.

Osim toga svaki od tri grada bio bi povezan sa ostalima novim linijama te bi zajedno činili povezanu cjelinu.

Ovo se svakako ne bi moglo učiniti preko noći, ali da bi posao počeo većina stanovništva treba prihvatiti ideju.

Vlada još uvijek nije objavila koliko je novca spremna uložiti u nove linije prevoza niti odakle bi on stigao.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sydney danas

Istočni gradski distrikt je omiljen stanovništvu i turistima, ne samo zbog znamenitosti već i zbog ugodnije klime. Naime, ovdje puše vjetrić s mora i život tokom ljetnih vrelina čini ugodnijim. Ipak, s popularnošću distrikta porasle su i cijene stanova, tako da kuća u Sydneyju u prosjeku košta oko 914.000 dolara, dok je nacionalni prosjek 630.000 dolara.

Centralni riječni dio grada, oko 30 km od centralnog poslovnog distrikta, nalazi se u prigradskom gradu Parramatta i ima 25.800 stanovnika. Prijedlog podjele grada navodi da bi se kroz Parramattu izgradio ekonomski koridor fokusiran na zdravlje, edukaciju i institucije koje se bave istraživanjem, ali i finansije, poslovne usluge i administraciju. Nova željeznička pruga povećala bi te izglede.

Međutim, ono što je najvažnije i najinteresantnije je plan transformacije zapadnog Sydneyja u aerotropolis - subregion gdje je infrastruktura i ekonomija fokusirana na aerodrom.

Ovaj dio grada sada ima negativan imidž i tradicionalno se povezuje sa neprivilegovanim stanovništvom i kriminalom, ali kada tu 2026. godine bude otvoren novi aerodrom, očekuje se kreiranje 28.000 radnih mjesta, a podjelom grada na tri stvorilo bi ih se čak 817.000, navodi se u izvještaju.

Iako je plan prilično ambiciozan, mnogi stanovnici Sydneyja su ga dočekali sa dobrodošlicom. Ostat će ipak krupan zalogaj promjena predodžbe o tome šta Sydney zaista znači, šta znači život u gradu i koliko će dnevno vremena putnicima u javnom prevozu trebati da stignu od jedne tačke do druge. Tek tada može se očekivati prihvatanje vladine ideje.