lifestyle
151

'70-e u Kaliforniji: Velika suša, prazni bazeni i zlatno doba skejterske kulture

Klix.ba
Skejterska kultura počela je da cvate u Kaliforniji sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Fotograf Hugh Holland je zabilježio i uhvatio duh tog vremena u svojoj seriji fotografija pod nazivom "Locals Only: California Skateboarding 1975-1978".

I iako Hugh Holland nije bio skejter, fotograf je proveo tri godine prateći ove klince i dokumentujući njihovu jedinstvenu subkulturu.

Skejtbording se najprije pojavio '40-ih i '50-ih godina u Kaliforniji i isprva se zvao "ulično surfanje". Prvi skejtovi su bile obične daske s pričvršćenim točkovima. Stav na skejtu (stance) bio je sličan stavu na dasci za surfanje, jer su prvi skejteri bili surferi.

Godine 1976. suša u Kaliforniji ispraznila je brojne bazene, u kojima su zatim skejteri počeli voziti, što se uzima za početak vert skejtanja i razvoja skejterske kulture i njene popularnosti među mladim ljudima.

Krajem sedamdesetih godina u SAD-u su se počeli pojavljivati prvi skate parkovi, a u osamdesetim je skejtbording postao dio popularne kulture i znatno je utjecao na muziku, modu i druge aspekte življenja.

Premda je skejtbording krajem osamdesetih znatno izgubio na popularnosti, pojavom X Gamesa 1995. ponovo je dospio u žižu javnosti. U novom je mileniju skejtbording postao izuzetno popularna aktivnost, prisutna u filmovima, videoigrama i općenito u popularnoj kulturi.