lifestyle
0

7. međunarodni festival kreativne komunikacije Magdalena

Sarajevo-X
U četvrtak, 12. maja na Židovskom trgu u Mariboru međunarodni festival kreativne komunikacije Magdalena već sedmi put otvara svoja vrata.

645 prijavljenih radova mladih kreativaca iz petnaest država če biti izloženo na različitim lokacijama po cijelom Mariboru. Ove godine su pored kreativaca iz Slovenije, koji su prijavili 341 radova, 94 radova prijavili mladi iz Hrvatske, 83 radova iz Bosne i Hercegovine, 60 radova iz Srbije i Crne Gore, 36 iz Austrije, 10 iz Poljske, 6 iz Italije, 4 iz Makedonije, 3 iz Rumunije, po dva rada iz Mađarske i Ukrajine, i po jedan rad iz Francuske, Bugarske, Slovačke i čak SAD. Veliku pažnju mladih stvaralaca i ove godine su privukli kreativni natječaji, jer je skoro polovina svih radova prijavljena u tu skupinu.

Radove će ocijenjivati međunarodni žiri, sastavljen od priznatih stručnjaka sa područja javnih komunikacija. Predsjednik ovogodišnjeg žirija biti će Bogdan Naumovici, regionalni kreativni direktor agencije Leo Burnett iz Rumunije, Marc Brummund, filmski režiser iz Njemačke, Ozren Škondrič, grafični i web dizajner iz Slovenije, Giovanni Lunghi, profesor na Univerzitetu u Udinama u Italiji, Felipe Taborda, grafični dizajner iz Brazila i Eriks Stendzenieks, kreativni direktor agencije Zoom! iz Latvije.

Program ovogodišnje Magdalene je jako atraktivan, jer će među gostima biti eminentna imena iz svijeta javne komunikacije. U petak, 13. maja će poslije projekcije TV oglasa i muzičkih videospotova biti predavanje kreativnih direktora MTV Networks International, Cama Levina i Petera Mollera, koji će govoriti o odnosu MTV-ja do umjetnosti. U nastavku će biti predavanje Eriksa Stendzenieksa iz Latvije i Felipea Taborda iz Brazila, u kojem će se legendarni brazilski dizajn susresti sa latvijskom kreativnošću i idejama, kako povećati kreativnost u regiji Baltika. Kroz prezentaciju suvremenih trendova u dizajnu će pokušati potražiti rješenja za dostizanje »visokog K« u javnoj komunikaciji. Marc Brummund, reditelj iz Njemačke i član Magdaleninog žirija, će uspoređivati stvaranje TV oglasa u komparaciji sa drugim oblicima filmske umjetnosti. Petkov edukativni dio festivala će zaključiti predavanje Maje B. Jančič iz Slovenije, koja će predstaviti projekt Creative Commons, princip upotrebe licenca i zanimljive primjere, kako Creative Commons model može oslobađati kreativnost.
Subotni edukativni dio festivala će otvoriti predavanje Charlesa Landryja, jednog poznatijih međunarodnih stručnjaka, koji sa svojom firmom Comedia iz Velike Britanije priprema cjelovite projekte revitalizacije i razvoja gradova po cijelom svijetu. Kao autor uspješne knjige Creative City, u predavanju će govoriti o tome, kako možemo napraviti grad kreativnijim i kako povezati različite atribute gradova, kao što su istorija, iznimna infrastruktura, arhitektura, priroda ili posebno znanje, u zanimljivu cijelinu, koja će biti atraktivna tako za posjetitelje kao i za razvoj novih radnih mjesta. Lorraine Gamman i Keith Gray će predstaviti iniciativu Design Against Crime i govoriti o ulozi društveno odgovornog dizajna. Enrique Grullon, web dizajner iz Fabrice, Benettonovog centra za istraživanje i razvoj komunikacija, će u predavanju United People predstaviti Benettonov globalni sistem video poruka po trgovinama po cijelom svijetu. Sobotni edukativni dio festivala že zaključiti Ozren Škondrić, član žirija, koji će učesnikom festivala predstaviti ideje, koje su ove godine prijavili mladi kreativci u kategoriju Interactive.

Učesnici Magdalene će poslije svakog predavanja imati priliku osobno upoznati goste festivala u SIOL-Clubu, gdje će svaki gost poslije predavanja namijeniti nekoliko minuta susretima sa učesnicima festivala i biti na raspolaganju za pitanja.

U sklopu festivala će u petak, 13. maja u 19. časova biti otvaranje izložbe mladih srpskih dizajnera – Vladana Srdića, THESIGN, koji stvara u Sloveniji, i koji će se predstaviti sa svojim samostalnim projektom COMMONICATIONS, te grupa desetih dizajnera Nove srpske estetike sa projektom UNDO. U sklopu festivala će biti i izložba studentskih nagrada D&AD Student Awards.

I večernji program festivala obećava dobru zabavu. U četvrtak, 12. maja će poslije zvaničnog otvaranja festivala slijediti zabava sa Markusom Keinzlom iz Austrije, članom priznatog elektronskog dub kolektiva SOFA SURFERS, u dvorani Gustaf u Pekarni. Pridružiti će mu se DJ Božji dar i VJ Luvinona iz Slovenije. U petak, 13. maja će biti sve u znaku PSYCHO DISCA, zabave sa DJ Shanti-jem i DJ Damec i sa vizualijama grupe DEKAOS. U subotu, 14. maja, poslije završne podjele nagrada će posjetitelji najprije biti prepušteni poskočnim, zabavljačkim, glasnim i atraktivnim KAR ČEŠ BRASS BANDU, cerkljanskom brass sistemu, koji traži inspiraciju u uličnom jazzu New Orleansa, zimzelenim melodijama bivše šire domovine i destiliranim produktima iz domaćeg voća. Zabava će se nastaviti u ritmovima DJ-a Ilije Brezz iz Slovenije i VJ-ke Line Kovačević iz Hrvatske.

Više o festivalu možete naći na www.magdalena.org.