Velika Britanija
0

19 ideja za održiv život

Sarajevo-x.com
Britanska komisija za održivi razvoj identificirala je 19 prodornih ideja kojima se životni prostor i ekonomija u Britaniji mogu učiniti dugoročno održivim. Neke od odabranih ideja predstavljaju vrhunac inovativnosti i maštovitosti .

Devetnaest ideja odabrano je među 285 prijedloga koje su podnijeli poslovni ljudi, akademici, profesionalci iz oblasti održivosti , ali i opće stanovništvo. Rješenja koja se kreću od promjene politike ka promjeni osnova djelovanja i tehnološkim inovacijama, grupirana su u tri kategorije: održivo življenje, održiva mjesta i održiva ekonomija.

Primjeri uključuju relociranje proizvodnje hrane i podršku lokalnim proizvođačima kao preduvjet za održivost hrane, poticanje biciklizma za kraće relacije, korištenje brzo rastućih algi za hvatanje industrijskih štetnih plinova i izdavanje zelenih obveznica za povećanje kapitala za projekte energetske efikasnosti.

Neki od 19 odabranih projekata:

  • nevjerovatno jestiva zajednica : potaknuti zajednicu da uzgaja i jede lokalnu hranu

  • promisliti o zelenilu zajednice :izgraditi zajednicu pretvarajući javne površine i zemlju u urbane farme

  • prirodne vrijednosti : iskustvo na čistom zraku za svu djecu Britanije - mlade ljude povezati sa prirodom

  • uzeti sreću ozbiljno: otkriti šta doprinosi sretnom životu i učiti o tome u školama

  • mobilizirati popularnu podršku i kolektivnu akciju : rast aktivnih mreža i organizacija zajednice

  • kongres za budućnost: izbjegavati kratkoročne politike tako što će se uključiti i stanovništvo u donošenje nacionalnih odluka

  • zone niskog karbona : suzbijanje oskudice goriva, zdravstvenih problema i emisije pretvaranjem stanovanja siromašnpg kvaliteta u najviše standarde energetske učinkovitosti