lifestyle
0

100 godina SOS signala

Sarajevo-x.com
"Pošalji SOS," savjetovao je jedan radio operater drugog na Titanicu. "To je novi poziv i ovo je možda zadnja prilika da ga pošalješ." Ovaj "novi poziv" koji je spasio mnoge živote unesrećenih ljudi napunio je 100 godina.

Popularni kod u toku svoje historije bio je toliko popularan da je korišten svuda, od DIY programa do hita grupe Abba.

  1. jula 1908. godine prihvaćen je kao globalni signal za brodove kojima treba pomoć na moru. Kako se glas nije mogao čuti od buke talasa, mornarima je trebao neki kod koji bi imao standardno, svuda poznato značenje. Tako je izabran ovaj Morzeov kod. SOS je zamijenio dotadašnji CQD signal koji je često zbunjivao. SOS odnosno tri tačke, tri crtice, pa još tri tačke (odnosno tri kraća, tri duža, pa ponovo tri kraća zvuka) odašiljao je jasnu poruku da nekome treba pomoć.

Ovaj sistem je brzo zaživio, a kolika je važnost jasnoće takvog signala pokazalo se tragedijom Titanica kad su operateri s broda poslali i stari CQD i novi SOS signal, a mnogi brodovi koji su im mogli priteći u pomoć ignorisali su ih misleći da je to šala mornara koji prave zabavu. Nakon ovog slučaja rijetko ko je ignorisao SOS signal.